Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА опрацьовує іноземні запити щодо розшуку активів за стандартами ЄС

06-03-2023

Швидкий та якісний розгляд запитів щодо виявлення та розшуку незаконних активів є одним із пріоритетів АРМА. З початку свого функціонування Нацагентство неухильно дотримується положень «Рамкового Рішення Шведської Ініціативи» 2006/960/JHA.

Метою створення цього документу є спрощення обміну інформацією та розвідувальними даними між правоохоронними органами держав-членів Європейського Союзу.

У контексті спрощення обміну інформацією, Рамкове Рішення Шведської Ініціативи визначає процедурні та часові рамки співпраці між європейськими офісами/агентствами з питань розшуку активів, зокрема:

  • держави-члени забезпечують надання відповіді на термінові запити протягом 8 годин, якщо така інформація або розвідувальні дані містяться у реєстрах, до яких правоохоронний орган має прямий доступ;
  • держави-члени забезпечують надання відповіді на нетермінові запити у тижневий термін, якщо запитувана інформація або розвідувальні дані містяться у реєстрах, до яких правоохоронний орган має прямий доступ;                     
  • у всіх інших випадках надання відповіді на запити здійснюється протягом 14 днів.

Варто зазначити, що АРМА в своїй діяльності сприяє міжнародному співробітництву та намагається в найкоротші строки відпрацьовувати запити уповноважених іноземних органів. Середній термін опрацювання нетермінових запитів українською стороною становить приблизно 5 робочих днів, що значно прискорює досягнення цілей у розслідувані кримінальних справ.

Як результат, АРМА постійно отримує зворотній зв’язок від іноземних партнерів з позитивними відгуками щодо швидкості реагування та якості отриманої інформації.