Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА посилює співпрацю з Мінюстом США

30-08-2023

У Празі під час міжнародної конференції, присвяченій арешту, управлінню та стягненню російських активів для компенсації збитків Україні Голова АРМА Олена Дума зустрілась з Майклом Редманном, представником Департаменту з відмивання грошей і повернення активів Міністерства юстиції США.

Передусім очільниця Агентства проінформувала співбесідника про проєкт «Підтримка організацій - лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія». Програма реалізується на підставі Угоди між Урядами США та Урядом України про гуманітарне і техніко-економічне співробітництво від 7 травня 1992 року. Метою даного проєкту є зменшення рівня корупції та підвищення підзвітності й прозорості урядування в Україні, у тому числі під час війни та після неї.

Крім того, Олена Дума ініціювала посилення співпраці з Мінюстом США у частині обміну інформації стосовно майна підсанкційних осіб, а також у сфері виявлення та розшуку активів. Також сторони обговорили проблематику управління активами. 

«Я закликаю США та представників інших країн розробити механізми задля визнання рішень судів України в інших державах, - наголосила Голова АРМА. – Україна повинна мати право використовувати активи (речові докази) під час війни, адже заморожені активи, пов’язані з РФ та її сателітами на мільярди доларів, які перебувають у пасивному стані у компетенції іноземних юрисдикцій, - мають працювати на суспільне благо нашої держави!».

Зрештою, наприкінці зустрічі Олена Дума запропонувала представнику Мінюсту США розробити чітку покрокову дорожню карту повернення до України заморожених активів, прибуток від управління якими спрямують на реалізації «Формули миру».