Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА приєдналося до ще однієї важливої платформи Європолу

27-03-2020

АРМА отримало доступ до платформи SIRIUS, яка допомагає розслідувати кримінальні злочини за допомогою доказів з мережі Інтернет.

Долучення до платформи дозволить Агентству використовувати апробований міжнародний досвід та інструменти для аналізу й обробки даних, отриманих з електронної пошти, текстових месенджерів та інших електронних джерел.  За допомогою таких інструментів АРМА зможе ефективніше обробляти великі масиви інформації в ході операцій з виявлення та розшуку незаконних активів. Крім того, доступ до SIRIUS передбачає можливість отримання професійних рекомендацій експертів щодо аналізу відповідних даних, інформації про міжнародні тренди в розслідуванні злочинів за допомогою електронних джерел тощо.

З огляду на зростання ролі сучасних електронних форм комунікації в усіх сферах суспільного життя, використання інструментів мережі Інтернет має важливе значення у збиранні доказів для розслідування кримінальних справ. Сьогодні більше половини усіх кримінальних розслідувань включають транскордонний запит на доступ до електронних доказів (наприклад, текстів, електронних листів або програм для обміну повідомленнями). Саме через зростаючу потребу правоохоронного співтовариства ЄС у доступі до  електронних доказів у жовтні 2017 року Європолом був створений проект SIRIUS.

Очолюваний Європейським центром боротьби з тероризмом та Європейським центром кіберзлочинності Європолу, проект у тісному партнерстві з Євроюстом та Європейською судовою мережею спрямований на те, щоб допомогти слідчим впоратися зі складністю та обсягом інформації у динамічному інтернет-середовищі шляхом надання рекомендацій щодо основних постачальників онлайн-послуг та інструментів розслідування, а також обміну досвідом інтернет-розслідувань між партнерами з різних країн. Віднедавна проект відкритий також для судових органів. Спільнота SIRIUS має доступ до широкого спектру ресурсів, які постійно оновлюються.

На платформі для експертів Європолу SIRIUS представлений 28 державами-членами та декількома іншими країнами, які мають оперативний договір з Європолом. Нагадуємо, що з 2017 року АРМА активно співпрацює з Європолом у рамках реалізації функції виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні. Наразі Агентство має доступ до декількох баз даних та платформ, заснованих Європолом.