Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА пришвидшує терміни передачі активів управителям

06-04-2023

Для пришвидшення процесу передачі арештованих активів управителям АРМА розробило зміни до нормативних актів, які дозволять одночасно оголошувати конкурсний відбір управителя та відбір оцінювача для активу.

Минулого року Агентство розробило та затвердило Порядок проведення конкурсного відбору суб'єктів оціночної діяльності, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 13.05.2022 за № 515/37851. Проведення оцінки необхідне для подальшого страхування активу управителем, що є надійним способом збереження економічної вартості арештованого майна.

Вказаним Порядком встановлено процедуру конкурсного відбору суб'єктів оціночної діяльності для надання послуг з проведення оцінки активів (майна) і забезпечення рецензування звіту про оцінку майна (акту оцінки майна).

Згідно з процедурою, яка діє сьогодні, спочатку оголошується конкурсний відбір управителя активом, приймаються документи, визначається переможець і лише після цього АРМА оголошує конкурс з відбору оцінювача для активу.

Відповідно до розроблених змін, ці етапи будуть не послідовними, а паралельними, що дозволить економити час та швидше рухатись до фактичної передачі активу управителю для господарського використання. Тобто конкурси для управителів та оцінювачів будуть оголошуватись одночасно, і після вибору управителя оцінювач зможе відразу розпочати оцінку, яка для економії бюджетних коштів здійснюється за рахунок управителя.

Наразі, проект наказу про внесення змін до зазначеного Порядку погоджено  Державною регуляторною службою України, Міністерством економіки України та подано Міністерству юстиції для державної реєстрації.