Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА провело робочу зустріч з НЦБ Інтерполу в Україні для посилення розшуку активів за кордоном

08-04-2024

За ініціативою Голови АРМА Олени Думи, 8 квітня відбулася зустріч представників Агентства та Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва Національної поліції України (НЦБ Інтерполу).  

Від Агентства в зустрічі взяли участь Голова АРМА Олена Дума, її заступники Павло Великоречанін і Грігол Катамадзе та інші керівники Управлінь Нацагентства. 

Від Інтерполу були присутні - Віталій Касап, т.в.о. начальника Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва Національної поліції України та його заступник Іван Гульпа.

Були обговорені робочі питання, зокрема  використання представниками АРМА інструментів Інтерполу. 

“Нам необхідно мати доступ до баз даних викраденого майна - незалежно, чи це картини, антикваріат, автівки чи літаки - для того, щоб максимально збільшити повернення незаконно виведених за кордон активів” - зазначила Олена Дума.

Віталій Касап нагадав, що для доступу до баз даних мають бути наявні правові підстави та необхідність, обумовлена функціоналом Агентства. АРМА має такі повноваження та активно співпрацює з міжнародними партнерами, тому використання наявних інструментів міжнародного співробітництва  суттєво підсилює ефективність діяльності Агентства. 

В свою чергу, НЦБ Інтрерполу, володіючи 19 базами даних, готове до співпраці з Агентством для надання додаткових важелів та успішного розшуку активів, в тому числі й для цілей координації дій при організації виконання Агентством функції менеджменту активів.

Олена Дума наголосила, що є запит в суспільстві на підсилення АРМА  в питаннях розшуку активів,  а цьому сприятиме живе спілкування з Інтерполом. Представники НЦБ Інтерполу висловили готовність до співпраці  і пообіцяли оперативно опрацьовувати запити від АРМА та надавати  інформацію.

За словами  Олени Думи, Агентство направило документи щодо визначення заступника Голови АРМА Павла Великоречаніна  як Focal Point від АРМА у мережі Інтерпол.

Учасники зустрічі домовилися про подальше активне співробітництво в інтересах держави, задля повернення вивезеного та викраденого майна до України.

Нагадаємо, у грудні 2023 року, в рамках участі у 10-й сесії Конференції держав-учасниць Конвенції ООН проти корупції, Голова АРМА Олена Дума провела переговори з директором Центру INTERPOL з фінансових злочинів та антикорупційної діяльності Ісааком Кехінде Оджінні.