Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА розробило та внесло до Кабміну проєкт закону, що повертає до Агентства управління підсанкційним майном

26-09-2023
Агентство з розшуку та менеджменту активів внесло на погодження до Кабінету міністрів України проєкт змін до Закону України «Про санкції», який повертає до АРМА повноваження реалізовувати підсанкційні активи. Цим кроком АРМА посилює свій статус та пропонує ліквідувати проблему дублювання функцій двох державних органів – АРМА та Фонду державного майна. Як передати частку активу до іншого органу влади, якщо вона потрапила у санкційний список? АРМА закликає Кабінет міністрів України звернути увагу на проблему, що існує, та унеможливити загрозу успішної реалізації активів підсанкційних російських власників, адже для Фонду держмайна не існує окремого порядку реалізації. Під час війни усі органи державної влади мають спільно працювати на національну безпеку та, зокрема, на отримання надходжень до фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Агентство також наголошує, що актуальне санкційне законодавство має узгоджуватись зі спеціальним законом про АРМА та його нормами щодо спеціальної та цивільної конфіскації, а також відзначає позитивну динаміку відносин та водночас підтримку органу у питанні реалізації підсанкційного майна антикорупційними організаціями (зокрема, з боку Transparency International).

Нагадаємо, 30 травня 2023 року Верховна рада України внесла зміни до Закону України «Про санкції» та передала повноваження АРМА реалізовувати підсанкційні активи Фонду держмайна. Крім того, монополізація повноважень одного державного органу призвела до порушення прозорих та передбачуваних європейських норм.