Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА розшукало активи російського олігарха - власника одного з найбільших в країні ТРЦ

20-03-2023

На підставі матеріалів, зібраних Офісом Генерального прокурора в рамках кримінального провадження, та доказової бази, сформованої Міністерством юстиції у межах санкційного механізму, Вищий антикорупційний суд стягнув на користь держави активи відомого столичного торгового центру «Ocean Plaza».

Вартість стягнутого майна, які належали одному з відомих російських олігархів, становить $300 млн.

За даними Офісу Генерального прокурора, підсанкційний олігарх, який входить до найближчого оточення керівництва рф та безпосередньо причетний до фінансування промислового виробництва боєприпасів для країни-агресора, управляв акціями столичного торгівельного центру через підконтрольні комерційні структури в Україні і за кордоном. Таким чином він намагався приховати своє відношення до українських активів.

Зазначена особа підозрюється в організації злочинної діяльності, спрямованої на ухилення від сплати податків з доходів нерезидента та легалізацію коштів, отриманих злочинним шляхом. Він мав вивести ці кошти до рф для подальшого фінансування злочинних дій проти України.

АРМА здійснювало заходи з виявлення та розшуку активів російського олігарха та членів його родини як у межах кримінального провадження, так і в рамках санкційного механізму.

Фахівцями Агентства встановлено, що акумульовані від діяльності ТЦ кошти використовувалися в рф для багатьох цілей, зокрема:

- купівлю та підтримання фінансово-господарської діяльності підприємств військово-промислового комплексу рф, насамперед АО «Тульський патронний завод» (АО «ТПЗ») та АО «Уляновський патронний завод» (АО «УПЗ);

- підтримання фінансово-господарської діяльності та інвестицій в інфраструктуру АО «Міжнародний аеропорт Шереметьєво», який виступав постачальником послуг державним військовим установам та військовим частинам рф напередодні та під час вторгнення в Україну;

- могли бути спрямовані на підтримання фінансово-господарської діяльності підприємств, що були залучені для будівництва так званого «Кримського мосту».

У підсумку, аналітики Нацагентства дійшли висновку, що фінансово-господарська діяльність ТРЦ могла бути джерелом генерування, акумулювання та подальшого фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади шляхом повномасштабного вторгнення на територію України регулярних військ рф.

«Всі зібрані матеріали були направлені до органу досудового розслідування для здійснення подальших оперативно-розшукових та слідчих дій, а в подальшому також долучені до обґрунтування позову Міністерства юстиції до ВАКС щодо стягнення в дохід держави вказаного торгівельного центру», - зазначив заступник Голови АРМА Філіп Пронін.