Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА розшукало елітне майно депутатів держдуми рф

22-09-2022

В рамках роботи Task Force UA, шляхом міжнародної взаємодії, АРМА виявлено та розшукано за кордоном низку активів, які належать фігурантам, причетним до збройної агресії росії проти України.

Серед розшуканих активів - елітна яхта Mr. Maverick довжиною 25 м. Це 13-а за величиною яхта, побудована відомим голландським виробником Van der Valk. Належить майно дружині одного з депутатів держдуми рф.

Також компетентними органами Франції надано інформацію щодо наявності у доньки та сина депутата держдуми рф від правлячої партії замку, що являє особою резиденцію XVIII століття  та знаходиться в елітному місці за кілька десятків кілометрів на південний захід від Версаля.

Садиба з будинком доглядача, гаражем, стайнями, сараєм, садом і парком придбана за понад 2 мільйони євро і належить дітям представника законодавчої влади росії.

Окрім цього, знайдено активи ще одного пропутінського депутата держдуми рф, а саме елітний будинок у діловому районі Лондона.

Його вартість складає понад 27 мільйонів фунтів стерлінгів (понад 1,1 млрд грн). Він займає 6-е місце у рейтингу найдорожчих об’єктів нерухомості у відповідному районі британської столиці. Право власності належить доньці депутата.

Варто зазначити, що після отримання відповіді щодо наявності активів за кордоном у фігурантів запиту, АРМА направляє отримані дані до правоохоронних органів України, а також проводить власний аналіз відповідей та відправляє подальші додаткові запити.

Так, на запит від компетентних органів Франції АРМА отримало відповідь щодо наявності активів у дружини та дітей одного з депутатів  держдуми росії. Під час аналізу даної відповіді спеціалісти АРМА виявили зв’язок з іншими іноземними юрисдикціями, зокрема з Бельгією та Швейцарією, та направили запити до компетентних органів цих країн.

Таким чином, було отримано додаткові дані щодо активів доньки законодавця країни-агресора у Бельгії. Зокрема, з’ясовано, що ця особа є акціонером європейської компанії, що здійснює свою діяльність у Брюсселі. Згідно корпоративних документів компанії, внесок до статутного капіталу доньки російського депутата складає 200 тис євро.

Це лише кілька прикладів розшуканого майна представників російської політичної еліти, яка для внутрішньої аудиторії поширює радикальні антизахідні наративи кремлівської пропаганди. Наразі АРМА працює над справами сотень фігурантів, взаємодіючи із компетентними органами близько 100 іноземних юрисдикцій.

Попри те, що майно розшукується за кордоном, Нацагентство спільно з правоохоронними органами та зарубіжними партнерами опрацьовує механізми, які дозволять передавати ці активи на користь України.