Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА розшукало яхту російського олігарха вартістю понад 20 млрд грн

18-11-2022

Сьогодні фронт економічної та юридичної боротьби з рф концентрується довкола механізмів позбавлення країни-агресора та осіб, які підтримують її агресивну політику щодо України,  численних об’єктів власності як на території нашої держави, так і за кордоном.

Такими механізмами є конфіскація активів в рамках кримінальних проваджень та стягнення на користь держави активів унаслідок застосування санкцій.

В умовах воєнного стану АРМА залучене до реалізації обох інструментів, зокрема у сфері виявлення та розшуку активів.

Загалом санкційний механізм передбачає накладення РНБО та затвердження указом Президента санкцій у вигляді блокування активів, після чого Міністерство юстиції формує доказову базу та перелік об’єктів власності, які підлягають стягненню, для передачі матеріалів Вищому антикорупційному суду в рамках відповідної заяви. У підсумку, ВАКС приймає рішення про відчуження активів на користь держави.

В цьому процесі АРМА відведено роль виявлення та розшуку активів підсанкційних осіб за запитами Мін’юсту. Наразі таких запитів опрацьовано вже понад 1 тис.

У відповідь на один із таких запитів АРМА розшукало вкрай дороговартісний актив – елітну яхту російського олігарха, орієнтовна вартість якої становить понад 20 мільярдів гривень.

Фахівці Національного агентства встановили, що елітне майно належить мільярдеру, колишньому члену уряду рф, який володіє вагомою часткою у нафтогазовому секторі російської економіки та забезпечує значні надходження до державного бюджету країни-агресора, у такий спосіб фінансуючи військову машину путінського режиму. Крім того, вказаний олігарх користується системною підтримкою чинної російської влади.

Зазначену інформацію АРМА невідкладно передало Міністерству юстиції для вжиття подальших заходів щодо стягнення елітного майна на користь держави.