Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА розшукуватиме викрадені твори мистецтва за допомогою бази даних Інтерполу

04-03-2020

Інтерпол надав АРМА доступ до бази даних «Викрадені твори мистецтва (Stolen Works of Database).

Відтепер авторизовані співробітники Агентства зможуть користуватися головним інструментом міжнародної кримінальної поліції для розшуку викрадених та втрачених творів мистецтва, протидії незаконній торгівлі культурними цінностями, крадіжкам, нелегальному експорту та імпорту предметів культури.

База поєднує описи та фотографії понад 50 000 мистецьких витворів. До того ж це єдина на міжнародному рівні система з перевіреною поліцейською інформацією про викрадені та зниклі культурні артефакти.

Інтерпол формує базу даних з інформації про викрадені об’єкти, яку надсилають країни відповідно до чітких правил – це мають бути лише повністю ідентифіковані об’єкти, надані виключно уповноваженими структурами (Національні центральні бюро ІНТЕРПОЛ та спеціалізовані міжнародні партнерські організації, такі як ЮНЕСКО, ІКОМ та ІККРОМ).  

Здійснювати пошук у системі можна як за стандартними критеріями (характеристики розшукуваного предмета, дані про час та місце його викрадення) або шляхом зіставлення зображення об’єкта із зображеннями, які містяться в базі.

Проблема з викраденням творів мистецтва є  актуальною для України. Протягом останніх десятиліть з українських музеїв викрадено десятки мистецьких предметів на мільйони доларів, зокрема картини Рєпіна, Греза, Крачковського, Клодта, копії робіт Караваджо тощо. Відтак, доступ до найпотужнішого інструменту розшуку таких об’єктів дозволить АРМА посилити спроможність правоохоронної системи у поверненні таких об’єктів.