Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА шукає управителів для російських та білоруських активів

28-07-2022

З початку повномасштабного нападу росії на Україну суттєво зросла динаміка передачі арештованих активів в управління АРМА. Переважна кількість активів, переданих з 24 лютого, належить особам, які так чи інакше причетні до російської агресії. Йдеться як про власність представників бізнесу держави-агресора, так і про майно колаборантів.

Станом на сьогодні Національне агентство оголосило конкурсні відбори для управителів дороговартісними активами, зокрема корпоративними правами, технікою і нерухомістю Глухівського кар’єру кварцитів та корпоративні права і 20 вантажівок дочірньої компанії білоруського МАЗу.

На конкурсних засадах вже визначено управителя та відібрано оцінювача для 9-ти російських торгово-морських суден, заарештованих у Ізмаїльському порту.

Крім того, оголошено конкурс для пошуку управителя на спорткомплекс у Київській області, який належить членам родини підозрюваного у державній зраді народного депутата. Водночас тривають заходи з підготовки до продажу на торгах арештованої яхти вартістю 200 млн євро, яка також є власністю осіб, пов’язаних із зазначеним політиком.

Слід зауважити, що протягом травня цього року АРМА за спеціальною процедурою успішно передало в управління державним компаніям два стратегічних активи в паливно-енергетичній сфері – мережу АЗС «Глуско» та 26 облгазів.

Ще частину об’єктів інфраструктури передано на відповідальне зберігання державним компаніям до моменту відбору Нацагентством управителя на конкурсі. Наприклад, 18 тисяч арештованих залізничних вагонів перебувають на зберіганні «Укрзалізниці».

«Управління активами в умовах війни об’єктивно ускладнене низкою чинників. Обмеження в роботі реєстрів, бойові дії в регіонах та спад економічної активності не сприяють швидкій підготовці активів до конкурсних процедур та високій конкуренції за право ними управляти. Попри це АРМА крок за кроком опрацьовує кожний об’єкт, переданий Агентству в управління, та шукає для нього компанію, здатну ефективно розпоряджатися арештованим майном», - зазначив Дмитро Жоравович, т.в.о. Голови АРМА.