Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА співпрацюватиме з Литвою щодо розшуку незаконних активів

24-03-2021

Уряд включив АРМА до переліку компетентних органів з боку України, відповідальних за виконання Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Литовської Республіки у сфері боротьби зі злочинністю та міжнародним тероризмом.

Стаття 2 Угоди передбачає, що співробітництво між компетентними органами держав Договірних Сторін здійснюється, зокрема, у таких напрямках: обмін інформацією, що сприяє виявленню, розкриттю та розслідуванню злочинів, координація спільних дій, направлених на попередження та боротьбу зі злочинністю, обмін досвідом у сфері боротьби зі злочинністю, а також проведення спільних стажувань, консультацій, навчань тощо.

Відповідну Угоду було укладено задовго до створення АРМА, у 2007 році. Водночас саме Агентство забезпечує формування та реалізацію політики у сфері виявлення та розшуку активів, одержаних злочинним шляхом, яка є складовою системи ефективної протидії корупції, відмиванню коштів та організованій злочинності.

Для реалізації цих завдань АРМА співпрацює з міжнародними та міжурядовими організаціями і мережами, в тому числі з Камденською міжвідомчою мережею з питань повернення активів (CARIN), в якій представляє інтереси України. Профільні органи Литви також є учасниками Мережі, однак співпраця з ними в рамках CARIN ускладнювалася через статус АРМА як цивільного органу, котрий не є учасником кримінального процесу.

Тому рішення Уряду сприятиме спільній участі в розслідуванні значно ширшого кола злочинів,  обміну та аналізу оперативної інформації в межах кримінальних проваджень між АРМА та литовськими органами у форматі двосторонньої міждержавної співпраці.