Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА сприяло у встановленні фактів вчинення злочинів донькою ексміністра оборони України

02-11-2022

Сьогодні Служба безпеки України та Київська міська прокуратура повідомили про підозру доньці ексміністра оборони України у фінансуванні дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України. У встановленні фактів вчинення відповідних злочинів взяли безпосередню участь фахівці АРМА з виявлення та розшуку активів.

Варто зазначити, що в умовах війни з рф, АРМА, здійснюючи повноваження у взаємодії з правоохоронними органами, особливу увагу приділяє кримінальним провадженням з розслідування злочинів проти основ національної безпеки України та протидії протиправній діяльності, спрямованій на підтримку військової агресії рф/рб проти України.

Підрозділи з виявлення та розшуку активів АРМА активно співпрацюють з органами Прокуратури, СБУ та Національної поліції, відстежують та документують факти постачання продукції українських підприємств на підприємства оборонно-промислового комплексу рф/рб, фінансування агресивної війни та інші злочини проти основ національної безпеки України.

Шляхом відстеження товарних та фінансових потоків, з використанням інформації, одержаної шляхом проведення розвідки відкритих джерел, за результатами аналітичної обробки інформації АРМА не тільки відстежує активи, що підлягають арешту та конфіскації, а й виявляє факти вчинення злочинів.

Так, до АРМА надійшло звернення прокуратури м. Києва у кримінальному провадженні, відповідно до якого на території України ряд підприємств, кінцевим бенефіціарним власником яких є родина колишнього Міністра оборони України (2012-2014 р.р.), здійснювали постачання та збут обладнання для оборонно-промислового комплексу РФ через підконтрольні підприємства, зареєстровані на території держави-агресора.

В подальшому, у постійній взаємодії з прокуратурою міста Києва та СБУ, підрозділом з виявлення та розшуку активів АРМА проведено інформаційно-аналітичні заходи, спрямовані на встановлення активів, на які може бути накладено арешт.

За результатами комплексного аналізу одержаної інформації, в тому числі щодо фінансово-господарської діяльності, адміністративно-розпорядчих документів та рішень, взаємозв’язків учасників злочинної діяльності, підтверджено факти, викладені у зверненні прокуратури м. Києва, встановлено ланцюг постачання товарів з України на підприємства оборонно-промислового комплексу рф та отримання коштів за експортовану продукцію. Відповідні матеріали направлено прокурору для використання та прийняття процесуальних рішень.

В подальшому, згідно з інформацією прокуратури м. Києва, заочно повідомлено про підозру громадянці України, яка організувала постачання товарів та обладнання для оборонно-промислового комплексу держави-агресора.

Дії підозрюваної кваліфіковано за ч. 3 ст. 27 ст. 110-2 КК України – організація фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України.

Крім того, за клопотанням прокуратури у даному кримінальному провадженні суд заарештував та передав в управління АРМА 645 залізничних вагонів вартістю близько 650 млн грн.

Також накладено арешт на інше майно цієї фінансово-промислової групи підприємств та їх власників. Зокрема, заарештовано 30 земельних ділянок, 30 об‘єктів нерухомості, у тому числі 6 цілісних майнових комплексів та корпоративні права 22 суб‘єктів господарювання.