Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА створило аналітично-інформаційну систему, яка на 30% скорочує час на розшук активів

29-12-2022

На фоні зростання кількості запитів від компетентних органів як у рамках кримінальних проваджень, так і в межах санкційного механізму, АРМА докладає зусиль для впровадження інструментів автоматизації процесів у сфері розшуку активів. Автоматизація інформаційної діяльності дозволяє легко відшукати й відобразити необхідну інформацію та надати слідству комплексний аналітичний матеріал.

          У 2022 році проведено комплексну роботу зі створення та запуску в тестову експлуатацію аналітично-інформаційної системи АРМ «Розшук» (АІС АРМ «Розшук»). Даний продукт являє собою мережеве інформаційно-аналітичне рішення, призначене для обліку, обробки, контролю та аналізу даних при виконанні функції виявлення та розшуку активів.

          Варто зазначити, що станом на сьогодні з метою організації внутрішнього контролю за діяльністю розшукових підрозділів у АРМА вже успішно діє Система внутрішньої кореспонденції та статистики, яка дає змогу за вкрай короткий час сформувати будь-який звіт про функціональні показники розшуку активів.

          Водночас для автоматизації аналітичної діяльності підрозділів розшуку, працівниками АРМА за результатами проходження курсів з програмування розроблено частину програмного коду для цілей обробки відомостей із реєстрів. Розширення потенціалу дало можливість:

  • зменшити часові затрати на обробку та візуалізацію відомостей про активи, їх виявлення та розшук;
  • здійснювати обробку публічної звітності з відкритих реєстрів, співставлення та автоматизоване взаємодоповнення наявних даних;
  • формувати типові звіти за результатами діяльності;
  • застосовувати інструменти масової обробки даних у формі Big Data;
  • уніфікувати багатотипову інформацію в єдину форму;
  • спростити механізм обрахування кількісних та якісних показників операцій із активами.

Внаслідок проведених робіт з автоматизації у ході виявлення та розшуку активів загалом вдалося зменшити обсяг затраченого часу на статистичну та розшукову роботу на 30% у 2022 році у порівнянні із 2021 роком.

Вказані новації відіграють вагому роль з огляду на постійно зростаючу динаміку та кількість запитів, які правоохоронні та інші компетентні органи надсилають до АРМА щодо виявлення та розшуку активів у кримінальних провадженнях. Так, протягом 11 місяців цього року Нацагентство опрацювало понад 6,6 тис. звернень щодо розшуку активів, у тому числі близько 3 тис. запитів від Мін’юсту щодо розшуку активів підсанкційних осіб.