Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА та ДФС домовилися про вдосконалення співпраці у сфері розшуку та управління арештованими активами

29-04-2020

Керівництво АРМА провело робочу зустріч з очільником Державної фіскальної служби Сергієм Солодченком.

Головна тема зустрічі – підвищення ефективності взаємодії між АРМА та ДФС у сфері розшуку та управління активами.

Зокрема, було наголошено, що функція АРМА з виявлення та розшуку активів має вагоме значення для роботи ДФС. Про це свідчить зростаюча динаміка звернень фіскального органу до АРМА – протягом 2019-го року Нацагентство отримало від ДФС у 5 разів більше запитів про необхідність розшуку активів, ніж у 2018 році (369 та 72 запити відповідно). На підставі отриманих звернень АРМА розшукало часток у статутних капіталах на майже 4,5 млрд грн, цінних паперів на 56 млн, понад 35 млн грошових коштів у гривні, а також понад 2 тис. земельних ділянок, більше 2 тис. одиниць нерухомості, понад 1 тис. одиниць автомобільного транспорту та ін. Загалом Державна фіскальна служба поряд з органами прокуратури і Нацполіції найчастіше користується можливостями АРМА з виявлення і розшуку активів.

Крім того, учасники зустрічі обговорили перспективи співпраці у сфері управління арештованими активами. Керівництво державних органів дійшло згоди щодо необхідності більш тісної взаємодії, зокрема для генерування додаткових надходжень до державного бюджету у разі ухвалення відповідних законодавчих актів. Адже сьогодні, наприклад, арештовані ДФС грошові кошти не створюють доданої вартості, тоді як на передані до АРМА кошти нараховуються відсотки за депозитом. Відтак, кооперація між АРМА та ДФС дозволить збільшити економічну вартість арештованих активів.

За підсумками зустрічі сторони домовилися організувати спільну нараду за участі співробітників центральних апаратів та територіальних підрозділів обох відомств для координації роботи на всіх рівнях діяльності АРМА та ДФС.