Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА та МКІП об’єднують зусилля в розшуку викрадених об’єктів культурної спадщини

17-04-2023

За ініціативою АРМА, в онлайн режимі було проведено робочу зустріч представників Агентства із заступниками міністра культури та інформаційної політики України для налагодження взаємодії між відомствами з метою обміну інформацією про викрадені (пограбовані) об’єкти культурної спадщини.

За інформацією МКІП, з початку російського вторгнення ще у 2014 році низка музеїв, бібліотек, археологічних пам’яток та інших культурних об’єктів (сховищ) було розграбовано та знищено, а об’єкти культурної спадщини України викрадені та вивезені за кордон або незаконно передані в приватні колекції. На жаль, деякі артефакти знищено повністю.

В свою чергу, АРМА систематично удосконалює функціонал та інструментарій для виявлення та розшуку активів у сфері культурної спадщини, витворів мистецтва  та інших культурних об’єктів. Зокрема, у своїй діяльності Нацагентство  активно використовує відомості реєстру «Stolen Works of Art Database» (База викрадених виробів мистецтва), адміністратором (держателем) якого є Інтерпол.  Також, фахівцями АРМА підготовлено план заходів з виявлення та розшуку зазначеної категорії активів, визначено основні ідентифікатори його виконання та учасників цих заходів, розробляються рекомендації для органів досудового розслідування щодо виявлення та розшуку об’єктів вказаної категорії, проводяться консультації з профільними експертами.

За результатами зустрічі, учасниками прийнято рішення про систематичні консультації та постійний обмін інформацією між відомствами для розшуку та повернення викрадених об’єктів культурної спадщини.