Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА виставило на продаж арештовану елітну яхту медведчука

20-03-2024

 

У середу, 20 березня 2024 року, відбулося засідання Комісії з питань проведення конкурсного відбору юридичних осіб, які здійснюють реалізацію арештованих активів, а саме яхти колаборанта віктора медведчука Royal Romance, яка знаходиться в порту хорватського м.Трогір.

Вперше в історії України та практиці АРМА розпочато конкурс з реалізації арештованого активу, який перебуває за кордоном.

Як зазначив Голова Конкурсної Комісії Грігол Катамадзе, це стало можливим завдяки активній позиції, яку зайняла Голова АРМА Олена Дума та ініціювала зміни до Постанови Кабінету Міністрів. Таким чином Агентство отримало можливість реалізовувати арештовані за кордоном активи.

“Сьогодні ми переживаємо справді історичну подію не тільки для АРМА, але й для України. Ми виставляємо на реалізацію дороговартісний актив – яхту, яка належить віктору медведчуку”, – відзначив Грігол Катамадзе.

Член Комісії Станіслав Петров зауважив, що це перший і далеко не останній арештований актив, який слугуватиме та працюватиме на благо України.

“Важливим також є те, що АРМА офіційно отримало документи від правоохоронних та судових органів Хорватії щодо відсутності будь-яких інших обтяжень, обмежень чи цивільно-правових угод, які могли б перешкоджати АРМА здійснювати реалізацію зазначеного активу”, – сказав Станіслав Петров.

Зазначимо, що проведення цього конкурсу стало можливим на підставі: ухвали Личаківського районного суду м.Львова від 11.04.2022 року, рішення Окружного суду м.Спліт Республіки Хорватія від 24.05.2022 року, здійсненого огляду активу 29.02.2024, за погодженням Кабінету Міністрів України.

“За результатами відбору, переможець конкурсу організує і проведе публічний продаж цього цінного активу, а кошти від реалізації будуть спрямовані на обороноздатність України”, – підсумував Голова Комісії Грігол Катамадзе.

Відсьогодні розписано прийом документів від потенційних Організаторів світових торгів, який здійснюватиметься до 18 квітня 2024 року.

Ними можуть виключно юридичні особи, як резиденти так і нерезиденти. Але головною умовою участі у конкурсі є відповідність вимогам, затвердженим Постановою КМУ від 09.08.2017 №558 (зі змінами).

У конкурсі можуть брати участь юридичні особи, які відповідатимуть низці критеріїв. Серед основних:

❇️ не перебувати під санкціями та не мати санкційних осіб у переліку власників або кінцевих бенефіціарів;

❇️ не мати серед кінцевих бенефіціарів власників у складі засновників представників країн-агресорів (РФ, Республіка Білорусь);

❇️ мати не менше трьох років досвіду організації на міжнародному рівні реалізації таких активів як яхти на електронних торгах за принципом аукціону;

❇️ мати бездоганну ділову репутацію.

Визначення переможця відбудеться 23 квітня 2024 року.

У засіданні конкурсного відбору взяли участь представники Агентства з розшуку та менеджменту активів,  Міністерства економіки та Міністерства юстиції України.

Онлайн-трансляція засідання конкурсу відбувалася на YouTube-каналі AРMA, YouTube-каналі Укрінформу.

Довідково: 14 листопада 2023 року за ініціативи АРМА Кабінетом Міністрів України вдосконалено процедуру реалізації арештованих активів та впроваджено можливість їх продажу за кордоном. Внесені зміни вперше в історії України унормовують реалізацію арештованого майна за кордоном. Ініційовані АРМА норми відкрили можливість розпочати процедури щодо здійснення продажу 92-метрової яхти Royal Romance, що належить сім'ї віктора медведчука та знаходиться у Хорватії.

Зазначимо, що кінцевим бенефіціаром активу виступає юридична особа-нерезидент LANELIA HOLDINGS LTD і яка зареєстрована на Маршалових островах.

Увесь цей час яхта перебуває у пункті дислокації, біля причалу верфі Adria Docks у м. Трогір (Республіка Хорватія).