Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА вкотре звернулася до Президента України та Верховної Ради України щодо розблокування управління корправами та визначення законопроєкту невідкладним

04-04-2024

Прийняття законопроєкту №10069 дозволить розблокувати можливість АРМА забезпечувати надходження в бюджет від управління арештованими корпоративними правами резидентів російської федерації.

До цього часу за законом про АРМА, управителі корпоративних прав  зобов’язані погоджувати свої дії із власниками даних активів, в тому числі резидентами рф.
Для прикладу в управління АРМА в 2020 році передано 16650 простих іменних акцій ПрАТ “Газтранзит” з іноземними інвестиціями.

За результатами конкурсного відбору було обрано управителя та укладено договір з АТ “Укртрансгаз” власником якого є НАК Нафтогаз України.
Після укладення договору АТ “Укртрансгаз” пройшов та виграв декілька судових справ порушених власником арештованих корправ (АТ “Голдмен”).

Але виграш у суді не надав фактичного результату внаслідок законодавчої норми за якою АТ “Укртрансгаз” повинно погоджувати свої дії із власниками корправ, що виключає можливість проведення загальних зборів, розподілу дивідендів і відтак отримання надходжень до держбюджету.

Для досягнення кворуму на загальних зборах акціонерів АТ «Газтранзит», крім акціонера НАК «Нафтогаз України», необхідна гарантована участь одного із акціонерів АТ «Укртрансгаз» (як управитель акціями АТ «Голдмен») або АТ «Турусгаз». В свою чергу, 31.12.2020 у представника АТ «Турусгаз» закінчився строк довіреності на представлення інтересів акціонера. Для отримання довіреності представник турецької компанії зобов’язаний персонально з’явитися в АТ «Райффайзен Банк» (Україна), в якому відкрито рахунок в цінних паперах, з відповідними документами та пройти процедуру ідентифікації. На період військової агресії росії представник АТ «Турусгаз» відмовляється приїжджати до України.

Крім того, в рамках фінансового моніторингу АТ «Турусгаз» повинно надати в банк документи щодо детального розкриття структури власності 4 компанії із зазначенням кінцевих бенефіціарних власників. Власником 45 % акцій АТ «Турусгаз» є ПАТ «Газпром», турецькій державній компанії «Боташ А.Ш.» належить 35% акцій та турецькій приватній компанії «Гама Ендустрі» ‒ 20 % акцій.

Таким чином, ПАТ «Газпром» опосередковано належать 8,8% акцій АТ «Газтранзит». Його представники в органах управління АТ «Газтранзит» відсутні. Відносини контролю відсутні.

Зважаючи, що ПАТ «Газпром» володіє більш ніж 25 % акцій АТ «Турусгаз», турецький акціонер не може пройти процедуру фінансового моніторингу на території України. З урахуванням означеного в період 2022–2023 років загальні збори акціонерів органами управління не проводились і ця проблема може бути вирішена лише законодавчо.

Нагадаємо, що в управлінні АРМА  вже майже півтори тисячі активів в яких 100%  корпоративних прав належать громадянам рф.

Понад 3000  активів в яких корпоративні права, що належать громадянам рф складають менше 100% та менше 50%.

Україна втрачає доходи через те, що АРМА не може управляти корпоративними правами арештованих активів рф. Прийняття законопроєкту №10069 дозволить АРМА  не тільки управляти цими активами, а й забезпечити мільярдні доходи до бюджету нашої країни.