Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА закликає АМКУ не уповільнювати процес управління арештованими активами та спільно наповнювати держбюджет

29-11-2023

Київ, 29 листопада 2023 року

У зв’язку з оприлюдненням одним з бізнес-видань інтерв’ю з керівником Антимонопольного комітету України Павлом Кириленком Агентство з розшуку та менеджменту активів заявляє про наступне.

Встановлення прямої залежності між швидкістю розгляду заявок на концентрацію з боку АМКУ та розширенням його повноважень матиме тяжкі наслідки у вигляді унеможливлення вчасних надходжень до державного бюджету.

Згідно з актуальним законодавством (ЗУ “Про захист економічної конкуренції”), розгляд заявок на концентрацію відбувається від 1 до 3 місяців. Наприклад, 13 жовтня 2023 року АРМА отримало від АМКУ листа про те, що розпорядженням Голови комітету - державного уповноваженого від 29 вересня 2023 року №01/179-р розпочато розгляд справи про отримання концентрації ТОВ “Карпатські мінеральні води”. Станом на сьогодні вже протягом 2 місяців АМКУ розглядає справу щодо отримання дозволу на концентрацію.

Прагнення розширити власні повноваження з боку АМКУ не можуть бути підставою для затягування розгляду заявок на концентрацію.

Питання щодо надання Комітету права розгляду справ, пов’язаних з конкурсами АРМА на управління арештованим майном, не належать до компетенції цього органу та не відносяться до сфери публічних закупівель. Ініціатива розширення повноважень АМКУ  не може бути причиною зупинення державницьких процесів. Отже, конкурси АРМА також не є сферою компетенції АМКУ.

Станом на сьогодні АРМА схвалило низку нормативно-правових документів, в тому числі ініціювало зміни до Постанов КМУ № 719/558 виключно з однією метою - прозорого управління активами, їх реалізації на платформах “Прозоро” та “Прозоро.Продажі” й збільшення доходів до бюджету країни.

Агентство очікує від АМКУ вчасного виконання обов’язків та здійснення власних повноважень. Задача наповнювати державний бюджет вимагає від обох державних інституцій спільних узгоджених дій, спрямованих на пришвидшення запуску управління арештованими активами, а не його уповільнення.