Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА запобігло реалізації арештованого майна за заниженою ціною та звернулося до Верховного Суду

26-01-2023

В межах кримінального провадження, яке здійснює Національне антикорупційне бюро, рішенням Вищого антикорупційного суду в липні 2021 року в управління АРМА було передано партію арештованої техніки. Зокрема, суд передав нові та вживані мобільні телефони, ноутбуки, планшети, інші гаджети та аксесуари.

Для збереження вартості майна АРМА передало арештовану техніку державному підприємству «СЕТАМ» для реалізації на електронних торгах. СЕТАМ організувало визначення ринкової вартості майна на рівні майже 15,7 млн грн.

Згодом оцінювач звернувся до СЕТАМ та АРМА з листом, в якому інформував про допущення помилки при визначенні вартості, однак вже наступного дня електронний майданчик опублікував інформацію про проведення торгів та визначення переможця – ТОВ «Голденфлора», яке запропонувало за лот 16,66 млн грн.

З метою з’ясування обгрунтованості вказаної оціночної вартості АРМА невідкладно звернулося до СЕТАМ для проведення рецензії на звіт про здійснену оцінку. Отримана рецензія засвідчила низку порушень у зазначеному звіті, які суттєво вплинули на достовірність оцінки.

З огляду на встановлені факти, попри сплату компанією-переможцем аукціону коштів за лот у сумі 16,66 млн грн, АРМА звернулося до СЕТАМ з вимогою про припинення електронних торгів та зняття активу з реалізації. Водночас Агентство у повному обсязі перерахувало ТОВ «Голденфлора» всі сплачені кошти. АРМА також офіційно повідомило компанію про відмову в оформленні та видачі акта про реалізацію активу у зв’язку з тим, що торги за лотом було припинено, а сам лот знято з реалізації.

Не погодившись із діями Нацагентства, компанія звернулась до суду першої інстанції, який відмовив їй у задоволенні позову про визнання переможцем торгів, а самих торгів такими, що відбулися. Зокрема, суд визнав, що Агентство правомірно зняло актив з реалізації, оскільки продаж відбувався на основі суттєво заниженої ціни – за результатами повторної оцінки вартість арештованого майна становила понад 85 млн грн, тобто більш ніж у 5 разів перевищувала як стартову, так і остаточну ціну продажу на торгах.

Натомість рішення суду першої інстанції було скасоване апеляційним судом у листопаді минулого року, внаслідок чого АРМА  звернулося до Верховного Суду з касаційною скаргою на відповідну постанову та клопотанням про зупинення її виконання. Наразі Судом відкрите касаційне провадження, призначено дату його розгляду та зупинено дію постанови апеляційного суду.

АРМА доводитиме правомірність та обгрунтованість своїх дій, оскільки задоволення вимог ТОВ «Голденфлора», у разі конфіскації арештованого майна, може спричинити недоотримання Державним бюджетом значної суми коштів.

Крім того, Національне агентство постійно інформує НАБУ стосовно обставин вказаної справи.