Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА затвердило революційний Порядок відбору управителів арештованим майном

29-09-2023

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) схвалило Наказ про затвердження ґрунтовно оновлених "Методичних рекомендацій щодо послідовності дій працівників АРМА при підготовці та в ході проведення конкурсного відбору управителів активами" (далі - Порядок відбору).


Багато років поспіль посадові особи Агентства відбирали управителів арештованим майном у ручному режимі. Такий підхід мав наслідком справедливі звинувачення з боку профільних НУО, медіа та громадськості у непрозорості та корупційних ризиках, що містились у програмах управління майном.


АРМА вперше оприлюднило проєкт Порядку відбору на офіційному вебресурсі наприкінці серпня 2023 року. Протягом наступного місяця Агентство узгодило позиції та отримало низку пропозицій стосовно поліпшення якості документа, які врахувало у фінальній редакції Порядку відбору.


Як результат, документ схвалений за рекомендацією Міністерства юстиції України та Громадської ради при АРМА та узгоджений з Міністерством економіки України, ДП "Prozorro" та громадськими антикорупційними організаціями (State Watch, Transparency International, Правозахисний Антикорупційний Ресурс Українського Суспільства тощо).


Передусім, оновлений Порядок відбору встановлює чіткий й недвозначний алгоритм підготовки та проведення змагань управителів відповідно до законодавства про публічні закупівлі. Також документ зобов’язує використовувати виключно систему електронних закупівель ДП "Prozorro".

«Агентство виводить конкурсний відбір управителів на якісно новий рівень. Відтепер у кожного потенційного учасника є можливість вільно брати участь у змаганнях з передбачуваною архітектурою. Таким чином, новий Порядок відбору є революційним за своєю суттю та забезпечує відкритість та прозорість проведення конкурсу», - прокоментувала Голова АРМА Олена Дума.


Агентство наголошує, що Порядок відбору забезпечує недискримінаційні, конкурентоспроможні та відкриті тендерні процедури, враховує вимоги Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС та є уніфікованим з правом Європейського союзу (acquis ЄС).


Зрештою, стратегічна мета введення у дію Порядку відбору – відновлення прозорості роботи АРМА та збільшення доходів до державного бюджету.