Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА знімає з реалізації арештовану квартиру та паркомісця на Кловському спуску, 7 і запроваджує новий механізм визначення стартових цін при продажі нерухомості

07-10-2019

Днями у ЗМІ була поширена інформація про оголошення АРМА продажу арештованих активів за заниженими цінами (квартири та паркомісць на Кловському спуску, 7, об’єкту по вул. Болсуновській та земельної ділянки по вул. Кондукторській).

Оскільки в публікаціях ідеться про існування обставин, не врахованих при визначенні стартової ціни, з метою попередження ризиків реалізації майна за цінами, нижчими ринкових, сьогодні 7 жовтня АРМА знімає з реалізації арештовану квартиру та паркомісця на Кловському спуску, 7.

У подальшому АРМА організує проведення рецензії відповідної оцінки та виставить цей лот на продаж з врахуванням рецензії.

З метою уникнення будь-яких сумнівів у належності стартової ціни продажу нерухомості АРМА запровадить правила обов’язкового проведення оцінки та рецензії оцінки лотів у формі нерухомості перед їх виставленням на продаж.

Також АРМА запровадить практику розміщення всіх оголошень про реалізацію арештованого майна на офіційному веб-сайті, Facebook та Twitter-екаунтах АРМА й у національних інтернет виданнях. Зрештою, у структурі АРМА буде створено відділ, відповідальний за маркетинг та просування конкурсів з відбору управителів та продажу арештованого майна.

АРМА вдячне проактивним користувачам Facebook, зокрема, ініціативі kupizalog, а також ЗМІ, за своєчасне виявлення та поширення інформації, корисної для врахування в роботі АРМА та попередженні імовірних ризиків.

Водночас, АРМА вимушене звернути увагу на певні перекручування, фрагментарність і відверто негативний контекст частини інформаційних повідомлень в ЗМІ щодо організації продажу арештованої нерухомості.

1) Реалізація АРМА арештованого майна відбувається виключно на електронних торгах, де ціна продажу формується за результатами аукціону. На практиці стартова ціна лоту може в рази відрізнятись від кінцевої ціни реалізації. Водночас, невисока стартова ціна лоту приваблює більшу кількість потенційних покупців. Відтак, ототожнення «стартової ціни» та «ціни реалізації» в інформаційній площині є маніпулятивним

2) Ціна пропозиції аналогічного об’єкту не може бути референтною для визначення ринкової ціни арештованого активу, продаж якого організовує АРМА – юридично необтяжені об’єкти та аналогічні активи, обтяжені кримінальним арештом, мають абсолютно різний попит на ринку.

Зокрема, після придбання арештованого майна, як зазначено також в публікації на ресурсі kupizalog у Facebook, новий власник має звернутись до суду із клопотанням про скасування арешту з придбаного ним майна. У разі згоди прокурора та суду, арешт скасовується. Часові межі цієї процедури важко прогнозовані і залежать від готовності та позиції прокурора і слідчого судді взяти участь у розгляді цього питання. Ці обставини безпосередньо впливають на прийняття рішення про придбання арештованого майна потенційними покупцями і, як наслідок, на формування ціни попиту.

4) Непоодинокими є випадки юридичного саботажу (зловживання процесуальними правами) зі сторони власників арештованого майна, зокрема: оскарження рішень та дій АРМА щодо організації продажу майна, оскарження договорів купівлі-продажу майна, ініціювання забезпечень позовів у формі заборони АРМА організовувати продаж майна тощо. Ці обставини також закономірно впливають на формування ціни попиту при придбанні арештованого майна.

Список обставин, які є істотними при організації АРМА продажу арештованого майна і які безпосередньо впливають на ціну попиту, можна продовжувати далі. Врахування (чи неврахування) цих обставин знаходиться в компетенції суб’єкта оціночної діяльності і виходить за межі повноважень АРМА.

Водночас, настав час ініціювати питання про розробку спеціальних правил визначення стартової ціни лотів при їх реалізації за спеціальним Законом про АРМА для суб’єктів оціночної діяльності. Найближчим часом АРМА ініціює такі консультації з Фондом державного майна України.

АРМА першим зацікавлене у прозорій, публічній реалізації арештованого майна за ринковими цінами і запрошує фахівців у відповідних професійних галузях до співпраці у виробленні розумних та зважених підходів до визначення стартової ціни при реалізації такого майна.