Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Черговий політичний тиск та спроба усунення керівництва антикорупційного органу

27-07-2021

Сьогодні зранку відразу кільком посадовцям АРМА вручено повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Провадження стосується повернення грошових коштів фізичній особі на підставі, як вважає слідство, підробленої ухвали суду.

У зв’язку з цим слід вказати на низку важливих обставин:

  • АРМА від самого початку співпрацювало зі слідством у цій справі, надавало усі необхідні матеріали та офіційні документи. Водночас, попри широкий суспільний резонанс, правоохоронці провели обшуки у справі лише через декілька місяців після інциденту з поверненням коштів, протягом понад 3 місяців правоохоронні відомства не вилучали в АРМА та не проводили експертизу відповідної судової ухвали.
  • Натомість в ході обшуків в центральному офісі Агентства були вилучені оригінали документів по стратегічним активам, які не мають жодного стосунку до зазначеного провадження.
  • Під час обшуків за місцем проживання посадовців АРМА правоохоронці не вилучали жодних документів, а самих представників Агентства не викликали на допити, хоча протилежна інформація напередодні вручення підозр скоординовано розповсюджувалася у ЗМІ.
  • Безпосередньо текст вручених підозр фактично не містить нових фактів чи даних, які раніше не озвучувалися в публічному інформаційному просторі, натомість повідомлення переповненні формулюваннями про низку невстановлених осіб та обставин.
  • Це вже не перша справа, в рамках якої правоохоронці проводили в АРМА обшуки та вилучали речові докази. Результат попередніх обшуків – потрапляння вмісту особистих телефонів керівництва Агентства в анонімний телеграм-канал для дискредитації посадовців та органу загалом.

В цьому контексті керівництво АРМА пов’язує останні події з намаганнями усунути його від зайняття посад шляхом оголошення підозр та подання клопотання про відсторонення. Подібні спроби, в тому числі шляхом політичного тиску, неодноразово мали місце в минулому та останнім часом. Сьогоднішні дії правоохоронців є закономірним продовженням цих спроб та мають радше антирепутаційний, аніж антикорупційний характер.

Керівництво АРМА захищатиме свої права за допомогою всіх доступних та передбачених законом засобів.