Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Дмитро Жоравович: АРМА – єдиний державний орган, який посилює обороноздатність країни, завдяки продажу російських активів

04-11-2022

У статті для Економічної правди керівник АРМА Дмитро Жоравович розповів, як АРМА забезпечує посилення обороноздатності України за рахунок реалізації російських активів.

«Як відомо, АРМА здійснює управління також шляхом реалізації майна на торгах. Отримані від продажу кошти потрапляють на депозитні рахунки АРМА в банку, де розміщуються і передані Агентству арештовані гроші з нарахуванням на них відсотків», – зазначив очільник Нацагентства.

За словами Дмитра Жоравовича, до війни держава могла отримати ці кошти разом із сотнями мільйонів нарахованих відсотків лише після конфіскації, однак подібних випадків на практиці не було. Тому АРМА запропонувало інструмент, який дає змогу отримувати користь від російських активів до конфіскації, ще на етапі арешту.

Таким інструментом є купівля військових облігацій за рахунок арештованих коштів. Відтак, АРМА стало єдиним центральним органом виконавчої влади, який купує зазначені цінні папери, та фактично єдиним державним органом, котрий посилює обороноздатність країни завдяки продажу російських активів.

«За короткий проміжок часу Агентство вже придбало облігації на майже півмільярда гривень, на черзі купівля чергового пакету ще на 300 млн грн.

Одночасно АРМА системно забезпечує накопичення коштів для купівлі облігацій за рахунок продажу арештованого здебільшого російського майна.

Станом на сьогодні реалізація таких активів принесла більше 900 млн грн, що втричі перевищує доходи від продажів за всі попередні роки роботи АРМА. До того ж покупці цього майна сплачують ПДВ до держбюджету», – йдеться у статті керівника АРМА.

Крім того, посадовець зазначає, що оскільки цінні папери купуються за арештовані, а не за конфісковані гроші, скасування накладеного на них арешту зобов’яже АРМА повернути облігації або кошти від їх продажу власникам.  Однак Дмитро Жоравович наголошує, що так як на оборону перераховуються переважно кошти від активів російського походження, є висока ймовірність їх конфіскації, а отже, ці ресурси мають перейти державі безповоротно.

«Таким чином, АРМА знайшло та вдало реалізує механізм прямої підтримки бюджету і армії в умовах війни. А синергія правоохоронної та судової систем у вигляді появи вироків про конфіскацію та збільшення випадків передачі в АРМА арештованих російських коштів здатна суттєво посилити ефект від цього механізму», – підсумовує керівник Нацагентства.