Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Дмитро Жоравович розповів про виклики та перспективи розвитку АРМА під час антикорупційної конференції

09-12-2021

Т.в.о. Голови АРМА Дмитро Жоравович взяв участь у дискусії в межах конференції «Сім років антикорупційної реформи», присвяченій  Міжнародному дню боротьби з корупцією.

Під час виступу очільник Агентства розповів про інституційне становлення АРМА та результати роботи станом на сьогодні, зокрема, про покращення взаємодії з іншими відомствами і позитивну динаміку показників Нацагентства. Також Дмитро Жоравович звернув увагу на виклики, які стоять перед АРМА, передусім, на недосконалість профільного законодавства.

За словами керівника АРМА, крім належного законодавчого забезпечення, дієвість АРМА залежить і від ряду інших засадничих передумов. Зокрема, це покращення взаємодії з правоохоронними органами та трансформація підходів до взаємодії як з власниками активів, так і з вітчизняними підприємцями, які є потенційними управителями.

Також Дмитро Жоравович не оминув проблему фінансування АРМА: «У наш бік часто лунають претензії стосовно того, що надходження до бюджету від управління активами є меншими за бюджетні асигнування на нашу діяльність. І це хибний погляд на мету діяльності АРМА, яке не є підприємством чи банком. Збереження активів до вироку суду є завданням держави, і саме для того, щоб державі не доводилося відшкодовувати заподіяні власникам збитки, Агентство потребує і належного фінансування, і додаткових повноважень, наприклад, зі зберігання арештованого майна».

Очільник відомства також вказав на необхідності втілення стратегічних ініціатив у сфері управління арештованими активами, насамперед, запровадження грошової застави за арештоване майно та можливість передавати активи державним підприємствам до моменту відбору управителів з приватного сектору.

У підсумку, керівник АРМА наголосив, що наразі для змін в Агентстві є як політична воля в парламенті та уряді, так і безпрецедентна підтримка міжнародних партнерів та антикорупційних організацій.