Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Канада зробила крок для передачі російських активів Україні

28-06-2022

Парламент Канади ухвалив закон, що передбачає можливість конфіскації іноземного майна та його передачі іншій державі.

Проєкт закону був запропонований прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Документ пропонує низку заходів, серед яких дворічна заборона на закупівлю житла іноземними громадянами, а також право на конфіскацію і продаж активів осіб, відповідальних за вторгнення росії до України.

Це означатиме, що Канада зможе конфіскувати заморожені на своїй території російські активи та передати їх Україні.

Враховуючи непорушність права власності, це важливий прецедент не лише у канадському законодавстві, але й у сучасній міжнародній практиці.

Зазначимо, що наразі в різних країнах світу, передусім у країнах Заходу, заморожено російські активи на понад 300 мільярдів доларів США. Структура цих активів різна − від резервів Центробанку рф до майна та коштів російських олігархів (яхти, нерухомість, предмети розкоші). Ці ресурси можуть стати основою відбудови України та джерелом компенсацій постраждалим громадянам і бізнесу.

Для вилучення цих активів на користь України необхідно розробити окремий комплексний механізм та внести зміни до національного законодавства кожної країни, яка заморозила російські активи з 24 лютого цього року.