Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Керівник АРМА ініціює відкриття Реєстру арештованих активів

12-07-2023

Голова АРМА Олена Дума ініціювала звернення до Кабінету Міністрів України щодо поновлення публічного доступу до  Реєстру арештованих активів.

У зв’язку із запровадженням в Україні воєнного стану, на підставі постанови Уряду №263 у березні минулого року АРМА було вжито заходи щодо тимчасового обмеження доступу до відкритої частини Реєстру.

На початку цього року Агентство звернулося до Кабміну з пропозицією розглянути можливість відкриття інформаційної системи, однак отримало від державних органів, відповідальних за захист національної та інформаційної безпеки, офіційне повідомлення про наявність ризиків у випадку поновлення публічного доступу до Реєстру.

Водночас, з огляду на значний суспільний резонанс та необхідність забезпечення прозорої політики у сфері управління арештованими активами, Олена Дума доручила повторно звернутися до Кабінету Міністрів з метою з’ясування наявності підстав для обмеження публічного доступу до Реєстру на даний момент та розгляду питання стосовно відкриття системи для громадськості.

«Моя чітка позиція як керівника АРМА полягає в тому, що Реєстр арештованих активів має бути відкритий, адже інформація, яка міститься в ньому, дозволяє здійснювати перманентний громадський контроль за менеджментом арештованого майна та оцінювати реальну ефективність управління активами. Зважаючи на це, АРМА повторно просить Уряд ретельно розглянути це питання і за наявності підстав дозволити відкрити Реєстр для суспільства», - зазначила очільниця Нацагентства.

Відповідний лист до Секретаріату Кабміну надіслано 10 липня. Разом з тим, сьогодні Олена Дума особисто ознайомилась з роботою Реєстру, особливостями його функціонування та наповнення, перевірила актуальну інформацію по категоріям та кількості активів, дані про які внесено до бази даних.

Наразі до Реєстру внесено інформацію про 30 748 ухвал стосовно арешту активів, з них 1570 ухвал – безпосередньо щодо управління активами, які передавалися в АРМА.

АРМА забезпечує повноцінне функціонування Реєстру, до якого щоденно вноситься інформація про арештовані активами за типами і видами, заходи управління ними, укладені договори та суми надходжень до бюджету. Окремі дані, що мають відображатися в Реєстрі відповідно до ст. 25 Закону про АРМА, зокрема щодо міжнародних договорів про розподіл і повернення активів, відсутні у системі, оскільки на даний момент немає прецедентів укладення таких договорів.