Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Між АРМА та НБУ укладено договір про надання інформаційних послуг

17-03-2023

АРМА та Національний банк України уклали договір «Про використання засобів захисту інформації Національного банку України», згідно з яким НБУ надає АРМА інформаційні послуги щодо забезпечення передавання інформації за допомогою програмного забезпечення «Автоматизоване робоче місце обміну неплатіжною інформацією» в системі електронної пошти.

Відповідно до змін у законі «Про банки та банківську діяльність», Нацагентство має доступ до інформації щодо юридичних та фізичних осіб, яка становить банківську таємницю, а саме до банківських рахунків та операцій, проведених на користь чи за дорученням клієнта банку. До цього переліку відносяться також операції без відкриття рахунків.

В рамках укладеного договору АРМА та НБУ домовились про передачу вказаної інформації на безоплатній основі, через системи електронної пошти Національного банку.

Варто зазначити, що в рамках здійснення повноважень з виявлення та розшуку активів осіб, зазначених у зверненнях правоохоронних органів, з початку 2023 року АРМА вже направлено 874 запита до банківських установ.

Станом на сьогодні Агентство налагодило обмін даними з усіма діючими банківськими установами України, що дає можливість банкам, за письмової вимоги від АРМА, надавати інформацію стосовно юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, і тим самим сприяти виявленню та розшуку активів, на які може бути накладено арешт у кримінальному проваджені.