Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Міжнародна діяльність АРМА в умовах війни

09-06-2022

З початку повномасштабної війни рф проти України АРМА бере активну участь у різних форматах міжнародної співпраці, які у тому числі передбачають розшук активів осіб, причетних до російської агресії.

Зокрема, Агентство звернулось до Cекретаріату Камденської міжвідомчої мережі з питань повернення активів (CARIN) та Глобальної мережі контактних пунктів Інтерполу з розшуку активів з проханням опрацьовувати запити, які надійшли від АРМА, у максимально стислі строки з метою виявлення та розшуку активів осіб, причетних до воєнних дій на території України. У відповідь на звернення мережа CARIN, яка об’єднує понад 50 країн, закликала своїх членів віддавати пріоритет опрацюванню запитів від Нацагентства.

Також АРМА на високому рівні підтримує співробітництво з ЄС в рамках проекту міжнародної технічної допомоги EUACI.

Крім того, Агентство розширює партнерство і з іншими донорами, зокрема USAID. Наразі погоджено проект Меморандуму про співробітництво щодо надання міжнародної технічної допомоги між АРМА та проектом  "Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні "ВзаємоДія" (SACCI).

Проектом меморандуму передбачена:

- експертна підтримка;

- підтримка технічної спроможності, включаючи забезпечення доступу до іноземних реєстрів, баз даних підприємств, нерухомого майна, земельних кадастрів та інших активів;

- розробка та впровадження антикорупційних ініціатив та заходів у сфері діяльності АРМА ;

- інша технічна допомога із впровадження антикорупційних ініціатив.

З огляду на події в Україні, ЄС налагодив співпрацю для спільної політики розшуку, арешту та конфіскації активів осіб, причетних до воєнних злочинів, та вже провів перше засідання між Українським Task Force з розшуку, арешту та конфіскації активів причетних до воєнних злочинів Росії та Task force Європейської комісії з питань заморожування та конфіскації активів.

До складу Task force Європейської комісії входить 3 підгрупи:

  • підгрупа з питань пошуку активів;
  • підгрупа з питань конфіскації активів
  • підгрупа з питань розпорядження активами.

АРМА бере активну участь в засіданнях як української, так і європейської Task Force .

Співпраця з іноземними країнами та організаціями має велике значення для обміну даними про активи воєнних злочинців рф та колаборантів, а також для імплементації санкцій і протидії тим, хто їх порушує.

Також варто зазначити, що представники АРМА взяли участь в конференції «Presentation of the RuAssets tool for detecting hidden Russian and Belarusian assets». Результатом участі є отримання  додаткового інструменту для пошуку активів фігурантів кримінальних проваджень, а саме щодо резидентів рф та Білорусі.