Ц
Ц
Ц
A
A
A+

«Нацагентство розглянуло понад 60 запитів від правоохоронних органів» – Антон Янчук

26-01-2018

«У 2017 році Національне агентство отримало понад 60 різних запитів від правоохоронних органів. Ми опрацювали та надали відповіді на всі ці запити. У цьому році ми очікуємо суттєве збільшення подібних звернень», – повідомив Голова Національного агентства Антон Янчук.

Національне агентство активно здійснює повноваження з виявлення та розшуку активів, одержаних від корупційних та інших злочинів. Така робота здійснюється за зверненням слідчого, детектива, прокурора, суду (слідчого судді) України, а також на запит відповідних органів іноземних держав.

На сьогодні Національне агентство має необхідні механізми для реалізації функції виявлення та розшуку активів. Зокрема, це доступ до державних реєстрів та баз даних, держателем яких є державні органи та укомплектоване фахове управління, співробітники якого пройшли навчання в сфері виявлення та розшуку активів. Це дає інституційну та функціональну спроможність Національному агентству ефективно реалізовувати поставлені завдання.

Під час опрацювання запитів Національним агентством протягом
2017 року розшукано та виявлено активи, зокрема:

- 171 288 206 грн інвестицій в цінні папери (6 453 625 535 цінних паперів);

- 1 846 945 грн ордерних векселів;

- 1 310 гаражі та машиномісце;

- 959 будівель та об’єктів незавершеного будівництва;

- 731 юридичних осіб;

- 718 квартир;

- 537 земельних ділянок;

- 49 будинків та домоволодінь;

- 36 автомобілів;

- 8 суден;

- 5 одиниць сільськогосподарської техніки;

- 2 футбольних поля;

- 1 літак.

Крім цього, виявлено активи, що перебувають у власності осіб за кордоном, зокрема, в Англії, Литві, США, Кіпрі, Чехії.

Важливим кроком у налагодженні співпраці з правоохоронними органами є підписання у 2017 році спільного наказу «Про затвердження Порядку взаємодії при розгляді звернень органів, що здійснюють досудове розслідування, прокуратури та виконанні запитів іноземних держав щодо виявлення та розшуку активів».