Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Національне агентство авторизовано у глобальних міжнародних мережах з обміну даними щодо розшуку активів

26-01-2018

У 2017 році Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів авторизовано як офіційний контактний пункт України у трьох глобальних мережах з транскордонного обміну даними про активи для цілей їх розшуку та арешту. Це - Камденська міжвідомча мережі з повернення активів (CARIN), Глобальна платформа контактних пунктів Інтерполу з розшуку активів (Interpol Global Focal Point Platform for Asset Recovery) та Ініціатива з повернення вкрадених активів Всесвітнього Банку та Управління Організації Об’єднаних Націй з наркотиків та злочинності (StAR). Крім того, агентство поінформувало про початок реалізації своїх функцій та встановило контакти з низкою регіональних мереж.

За словами Голови Національного агентства Антона Янчука, співпраця  Нацагентства з міжнародними мережами надає можливості для оперативного обміну даними щодо розшуку та виявлення активів в режимі «запит-відповідь», а також сприяє посиленню  міжнародного співробітництва, обміну інформацією, та кращими світовими практиками у сфері виявлення та розшуку незаконно набутих  активів.

Також Національне агентство є партнером платформи офісів з повернення активів держав-членів ЄС та підгрупи з питань управління активами в рамках Платформи, що дало можливість співпрацювати з аналогічними органами з розшуку активів держав-членів ЄС на принципі взаємності.

З метою уточнення деталей кримінального провадження та отримання інформації у 2017 році Національне агентство підготувало та направило запити мережею CARIN до таких країн, як Британські Віргінські Острови, Канада, Кіпр, Німеччина, Ізраїль, Латвія, Швейцарія, Туреччина, Велика Британія, Об’єднані Арабські Емірати.

На кінець 2017 року Національним агентством вже апробовано можливість пошуку інформації з відкритих джерел за межами України, з реєстрів та баз даних з вільним доступом, зокрема, з реєстрів компаній Великобританії, Естонії, Італії, Угорщини, Чехії, Литви, Латвії, Швейцарії, Швеції, Словенії, Кіпру, Мальти, Польщі, Німеччини тощо.