Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Олена Дума взяла участь у конференції “Відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок війни”

21-11-2023

"Сьогодні 10 років, як ми боремось за свою свободу, гідність, силу духу і незалежність. Я переконана, що кожен із нас вірить, що серед тих європейських зірок, які ми бачимо на прапорі, скоро будемо бачити нашу - українську".

Цими словами  розпочала свій виступ на конференції “Відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок війни” Олена Дума, Голова Агентства з розшуку та виявлення активів. 

Публічний захід, під час якого учасники обговорили алгоритми відшкодування та компенсації шкоди, відбувся 21 листопада 2023 року. 

У своєму виступі очільниця АРМА розповіла учасникам про ключові компетенції Агентства у виявленні, розшуку та вдосконаленні реалізації санкційних активів. Голова агентства наголосила на тому, наскільки важливою є робота Агентства у координації з Кабінетом Міністрів України та Верховною радою над розробкою та вдосконаленням нормотворчих і законодавчих актів, що стосуються розробки механізмів повернення та реалізація арештованих активів на користь державі.

“Нам вдалося на рівні українського законодавства затвердити нові, прозорі та конкурентні правила реалізації активів, і ми це робимо, використовуючи досвід європейських країн та партнерів. Великою перемогою є затвердження нового порядку  арештованих активів (постанови 719 і 558), які тепер більш досконало врегулюють можливість реалізації арештованих активів в Україні на платформі “Прозоро.Продажі” та за кордоном. Ми демонструємо всьому світові, що ми - надійний партнер”, – сказала Олена Дума.

Голова Агентства нагадала учасникам конференції, що АРМА співпрацює з 88 країнами та 54 міжнародними інституціями (зокрема, мережами CARIN, StAR, Interpol та Europol) й має доступ до 37 українських реєстрів, що дозволяють розшукувати корупційні та підсанкційні активи в Україні. На думку очільниці АРМА, Агентство – найкращий інструмент для закордонного розшуку активів, пов’язаних з державою-агресором та її сателітами.

Водночас «Формула миру», представлена Президентом України, має формувати план відновлення країни. Ми маємо показати, що виявлені та розшукані підсанкційні активи  працюють на відбудову нашої країни та боротьбу з агресивним ворогом”.