Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Олена Дума: За моєї каденції ми боролися, боремося та будемо боротися з недобросовісними та неефективними управителями

22-04-2024

Олена Дума: За моєї каденції ми боролися, боремося та будемо боротися з недобросовісними та неефективними управителями 

На цьому Голова АРМА наголосила, відкриваючи прес-конференцію на тему: «Армагедон для неефективних управителів арештованого майна неминучий», що відбулася сьогодні, 22 квітня.  

Олена Дума розповіла журналістам про ключові напрямки діяльності Агентства, а також зупинилася на питаннях взаємодії з управителями майна, заарештованого в рамках кримінального провадження. При цьому Олена Дума наголосила на неупередженості проведення перевірок щодо усіх управителів.  

Окремо Голова АРМА зосередила увагу журналістів на діяльності ТОВ «ЖК Воздвиженка», яке маніпулює тим фактом, що торік входило до ТОП-5 найбільш дохідних управителів, які формували велику частку надходження до держбюджету.   

Якщо у 2023 році ТОВ «ЖК Воздвиженка», сплачуючи 2,04 млн грн фактично забезпечувала 51% від усіх надходжень управління, то у березні 2024, навіть сплачуючи 3,55 млн грн (тобто на 77% більше), ТОВ «ЖК Воздвиженка» забезпечує лише 7,95% від надходжень.  

При цьому, як зазначила Голова Агентства, результати минулих періодів не можна порівнювати з реальними результатами на сьогодні.  

Чим потужніше працює АРМА тим менш помітними стають досягнення ТОВ «ЖК Воздвиженка», - додала Олена Дума. 

Очільниця АРМА детально зупинилася на підставах скерування листа про визнання управління ТОВ «ЖК Воздвиженка» неналежним, в тому числі на порушеннях управителя і винесених приписах. Так, поінформовано про протиправні перекази управителем коштів на власний рахунок в розмірі 11,4 млн грн по одному з договорів і 29,4 млн грн - по іншому. 

На виконання приписів АРМА 22 березня  ТОВ ЖК Воздвиженка повернуло грошові кошти в розмірі 7 052 465,94 грн та 2 756 732,12 грн відповідно. 

Крім цього, зазначено на необґрунтованих преміюваннях керівних посадових осіб ТОВ «ЖК Воздвиженка», незаконних виплатах на медичне страхування (не працівникам підприємства та окремо визначеним особам), надання благодійної допомоги за рахунок коштів договорів управління (загалом на суму близько 315 тис грн) та інші. 

В підсумок своєї розповіді щодо ТОВ «ЖК Воздвиженка» Олена Дума зазначила, що АРМА внесено відповідну заяву до правоохоронних органів про вчинення правопорушень цим управителем, адже озвучені правопорушення можуть підпадати під ознаки статті 364-1 ККУ як зловживання посадовими особами приватного права та статті 191 ККУ як привласнення чи розтрата чужого майна шляхом зловживання службовим становищем. 

Голова АРМА дала вичерпні відповіді на усі запитання присутніх представників ЗМІ, а також на кілька запитань, отриманих під час онлайн-трансляції. Зокрема, щодо занепокоєння орендарів арештованими активами стосовно їх подальшої діяльності. За словами Олени Думи, Агентство вже здійснює заходи, щоби забезпечити безперервність та сталість роботи з арештованими активами та надходження прибутку від управління ними. 

Як зазначила керівниця АРМА, загалом, суспільство має розуміти, що управління близько 51 тис кв м нерухомого майна, має приносити більше прибутку, аніж забезпечує управитель ТОВ “ЖК Воздвиженка” - по 69 грн/кв м. А 260 тис кв м земельних ділянок повинні мати ринкову ціну - аж ніяк по 0,40 грн/кв м. 

Насамкінець Олена Дума повідомила, що Агентство вже звернулося до правоохоронних органів з метою перевірки причетності представників цього управителя до колишніх власників арештованого майна, що перебуває в його управлінні. 

“Щодня орган державної влади здійснює послідовну діяльність з недобросовісними та неефективними управителями, демонструючи що злочинці/колаборанти понесуть економічну відповідальність!”, - сказала Голова АРМА. 

 

Повністю відео прес-конференції Голови Нацагентвта Олени Думи можна подивитись за посиланням: 

https://www.youtube.com/watch?v=62Q4Pm_mMPQ