Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Перешкоджання власниками активів або третіми особами управлінню майном – підстава для його реалізації (продажу)

31-01-2018

25 січня Головна військова прокуратура Генеральної прокуратури України передала Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, в управління 11 квартир та 15 машиномісць (далі – Активи),  за адресою: м. Київ, вулиця Глибочицька, будинки 32-А, 32-Б та 32-В.

Зазначені Активи, які є речовими доказами у кримінальному провадженні № 4216000000003536 від 18.11.2016, ГПУ передала в управління Національному агентству  на виконання ухвали слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 28.09.2017 у справі № 757/53398/17-к.

Відповідно до вимог законодавства, Національне агентство за актом приймання-передачі передало, а компанія-управитель  прийняла в управління зазначені Активи.

Слід наголосити, що на ці Активи накладено арешт у кримінальному провадженні ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 14.07.2017 у справі № 757/40475/17-к.

Національне агентство звертає увагу, що ухвала про арешт Активів забороняє їх власнику розпоряджатися ними будь-яким шляхом, зокрема, забороняє передавати Активи в орендне користування третім особам, а ухвала про передачу Активів в управління Національному агентству говорить, що лише Національне агентство та обраний управитель мають право володіти, користуватися та розпоряджатися Активом – речовим доказом, на який накладено арешт у кримінальному провадженні.

Проте, в ніч з 30 на 31 січня власник Активів, порушуючи дві ухвали слідчого судді про арешт та про передачу в управління Активів, а також порушуючи вимоги статті 100 КПК України та статей 1, 9, 19, 21 Закону про Національне агентство, разом з невідомими зламали замки в квартирах (приміщеннях Активів), погрожували їх мешканцям розправою та вимагали сплатити кошти за проживання в помешканнях.

Про цю ситуацію компанія-управитель невідкладно поінформувала Національне агентство, ГПУ та Національну поліцію. Правоохоронці негайно прибули на місце подій з метою з’ясування обставин та фіксування фактів перешкод здійснюваних Національному агентству та компанії-управителю.

Незаконні дії власника Активів та невстановлених осіб зафіксовані слідчо-оперативною групою Національної поліції.  За відповідними заявами представників компанії-управителя Активами порушено кримінальне провадження проти власника Активів за статтями 162 (проникнення зі зломом), 382 (невиконання ухвали суду), 345 (погроза насильства працівнику правоохоронного органу), 356 (самоуправство), 187 (розбійний напад).

Звертаємо увагу, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №685 від 13.09.2017, майно, зберігання якого чи управління яким ускладнено або унеможливлено в наслідок будь-яких перешкод, які чинить власник або третя особа (перешкоди у зберіганні чи здійсненні заходів з управління майном, вжиття заходів, спрямованих на зміну правового режиму майна, створення нових обтяжень майна тощо), підлягає реалізації.