Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Під час війни до АРМА надходить вчетверо більше ухвал про передачу активів

25-07-2022

З початку повномасштабної війни в Україні до АРМА надійшло 90 судових ухвал про передачу в управління арештованих активів.

З них в 11 ухвалах суд уповноважив Агентство здійснювати управління шляхом реалізації майна на торгах. 79 ухвал передбачають управління шляхом передачі активів суб’єктам господарювання для тимчасового використання на основі договорів.

В тексті ще 13 ухвал чіткий спосіб управління активами не визначено, що фактично унеможливлює ефективне розпорядження ними. Адже АРМА не має дискреційних повноважень щодо вибору шляху управління – згідно із законодавством, лише суд визначає такий шлях у своєму рішенні (ухвалі).  Для вирішення проблеми Національне агентство звертається до судів за роз’ясненнями щодо того, як необхідно виконувати подібні документи.

Для розуміння динаміки надходження ухвал, слід зазначити, що після запровадження на території України воєнного стану перші ухвали про передачу активів почали надходити в АРМА лише у другій половині квітня 2022 року. Тобто зазначені 90 документів надійшли всього протягом 3-х місяців. Це майже така ж кількість, як за весь минулий рік (97 ухвал протягом 2021 року).

Таким чином, в умовах воєнного часу динаміка передачі в АРМА активів на підставі судових рішень зросла вчетверо. Вказаний факт підтверджує, що Національне агентство залишається фактично єдиним дієвим інструментом для отримання державою оперативного контролю та збереження вартості арештованих активів, насамперед російського та білоруського походження.