Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Підсумки роботи АРМА за 2021 рік: Управління активами

25-01-2022

Станом на кінець 2021 року АРМА до Реєстру арештованих активів було внесено понад 15 тис записів про житлову та нежитлову нерухомість, земельні ділянки, майнові комплекси, транспорт, різноманітні товари, а також грошові кошти, корпоративні права, акції та інші активи.

Для відбору професійних управителів з метою збереження вартості арештованих активів з січня по грудень 2021 року АРМА оголосило 220 публічних конкурсів. 

Серед відібраних управителів – великі приватні та державні компанії, які отримали в тимчасове користування, зокрема, нафтопродуктопровід «Самара-Західний напрямок» (управитель АТ «Укртранснафта»), готельно-ресторанний комплекс «Сухолуччя» (ТОВ «7 днів), 12 річкових барж (ПрАТ «Українське дунайське пароплавство»), акції ПАТ «Донецькоблгаз», 47 об’єктів нерухомості в Запоріжжі (ТОВ «Торенерджі груп») та ін. Завдяки управлінню цими активами АРМА у 2021 році суттєво збільшило позитивну динаміку надходжень до Державного бюджету.

Зокрема, надходження до Державного бюджету України від управління активами у 2021 році склали майже 42 млн грн, що майже утричі перевищило суму надходжень від управління активами у 2020 році (15,7 млн грн).

Водночас депозитний портфель АРМА сягнув рекордної суми – 761 мільйон у гривневому еквіваленті. На арештовані грошові кошти нараховано понад 38,2 млн грн у вигляді відсотків.

Отже, за 12 місяців завдяки управлінню майновими арештованими активами та грошовими коштами АРМА згенерувало близько 80 млн грн доходів.

Також слід зазначити, що у 2021 році парламентом прийнято законопроекти, які спрямовані на підвищення інституційної спроможності АРМА. Важливими змінами до профільного закону про АРМА стало врегулювання підстав та механізму реалізації арештованого майна, а також процедури повернення активів законним власникам після скасування арешту.  

Крім того, ухвалено законопроєкт, яким запроваджено особливий порядок відбору управителів для стратегічних активів у виняткових випадках. Завдяки новому механізму  арештоване майно Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ у Львівській області, акції ПрАТ «Донецькоблгаз» успішно передано в управління державним компаніям за особливою процедурою, що дозволило в короткі строки забезпечити населення відповідних регіонів тепло- та газопостачанням.