Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Поглиблення співпраці АРМА з Федеральним агентством з управління арештованим майном Федерації Боснії і Герцеговини

28-03-2024

З 26 по 28 березня 2024 року на запрошення АРМА із візитом у м. Києві перебувала делегація Федерального агентства з управління арештованим майном Федерації Боснії і Герцеговини (далі – FAZUOI), на чолі з в.о. директора FAZUOI Еміром Башичем.

В рамках візиту, 27 березня 2024 року відбулась зустріч керівництва та представників АРМА з делегацією FAZUOI, до складу якої увійшли Анаді Каріч, керівник сектору міжнародної співпраці та Аднан Дураковіч, керівник сектору управління майном.

Голова АРМА розповіла про основні пріоритети роботи на сьогоднішній день, а також плани  розвитку напрямів Агентства на поточний рік. 

“У зв'язку з російською агресією наша робота набуває ще більшого значення. АРМА відіграє ключову роль у забезпеченні дотримання міжнародних санкцій, встановлених проти осіб та організацій, пов’язаних з російською федерацією. Від ефективності роботи АРМА залежить, як швидко і в якому обсязі держава отримає додатковий ресурс для посилення обороноздатності нашої країни. Тому ми раді перейняти  досвід наших міжнародних партнерів, а також ділитися своїми напрацюваннями у сфері розшуку та управління активами” - зазначила Олена Дума.

Зі свого боку Емір Башич зазначив важливість довгострокового  партнерства  між АРМА та Агентством з управління арештованим майном Федерації Боснії і Герцоговини.

У ході зустрічі Емір Башич здійснив презентацію щодо діяльності та основних здобутків FAZUOI, заснованого в 2017 році.

Агентство, серед іншого, управляє такими активами як готелі, нерухомість, підприємства. 

Важливим прикладом для України та АРМА зокрема, є досвід управління арештованими готелями. 

Так, FAZUOI надав можливість українським біженцям на повному забезпеченні проживати у готелі, який перебуває у них в управлінні  із  можливістю працевлаштування в ньому. Це є одним з прикладів того, що Федерація Боснії і Герцеговини підтримує Україну та її народ.

Голова АРМА подякувала делегації FAZUOI за практичну допомогу українських біженців у ці складні для України та її народу часи, а також поінформувала про ініціативу АРМА щодо внесення змін до законодавства України в частині використання санаторіїв для реабілітації військовослужбовців.

До уваги представників АРМА було надано інформацію щодо особливостей управління грошовими активами, управління та реалізації інших активів, здійснення професійної оцінки вартості вилученого майна, відбору управителів тощо.

Анаді Каріч поінформувала, що FAZUOI має повноваження та на постійній основі проводить навчання для суддів, прокурорів, правоохоронних органів у сфері фінансових розслідувань і конфіскації майна, набутого злочинним шляхом.

“Під час вчорашньої  презентації ми були натхненні видатними досягненнями вашого Агентства під вмілим керівництвом пані Олени Думи. Багато з представлених стратегій управління конфіскованими активами є перспективними для впровадження в Федерації Боснії і Герцеговині, і ми з нетерпінням чекаємо на подальше вивчення цих шляхів” - сказав Емір Башич.

З огляду на велике коло питань, що становлять взаємний інтерес, досягнуто домовленість щодо укладення міжнародного міжвідомчого Меморандуму у найближчій перспективі. 

У свою чергу, Емір Башич запросив українську сторону здійснити робочий візит до Федерації Боснія і Герцеговина.  

В контексті співпраці з Федерацією Боснії і Герцеговини надзвичайно важливими є питання післявоєнної відбудови та механізми притягнення до відповідальності осіб, винних у військових злочинах.

Практика та досвід, здобуті в процесі післявоєнної відбудови та покарання за військові злочини проти Боснії і Герцеговини, будуть використані українськими органами, зокрема АРМА.

Голова АРМА подякувала Уряду та народу Федерації Боснія і Герцеговина за потужну всебічну підтримку України.