Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Понад 12,6 млн грн отримав держбюджет від управління арештованими напіввагонами

29-09-2021

Влітку минулого року АРМА передало в управління двом компаніям майже 1000 залізничних напіввагонів, арештованих Вищим антикорупційним судом. Більше половини з них на момент передачі управителям були непридатними для експлуатації, частина вагонів взагалі знаходилась у розукомплектованому стані (відсутні авторегулятори, ручні гальма, ручки кінцевого крана, зазори люків, розобладнано кінцевий кран).

Для того, щоб використовувати актив у комерційній діяльності і забезпечувати надходження до держбюджету, управителі мали вкладати більшу частину з отриманих доходів у відновлення вагонів.

Наприклад, на момент фактичної передачі транспортних засобів управителю ТОВ «ТК-Логістик» з 215 одиниць рухомого майна для експлуатації був придатний лише 31 вагон, або 14%. Проте за більш ніж півроку компанія змогла повністю відновити рухомий склад і прийняти у фактичне управління майже всі вагони у рамках договору з АРМА.  

У підсумку, завдяки відновленню активу управителі перерахували до бюджету понад 12,6 млн грн, витративши на утримання та ремонт вагонів у багато разів більшу суму.

Протягом літа цього року АРМА повернуло майно власнику на підставі ухвали ВАКС про скасування арешту, забезпечивши збереження економічної вартості активу та дохід державі.