Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Представники АРМА висловили рекомендації для вдосконалення законопроекту щодо санкційної політики

19-01-2023

Т.в.о. Голови АРМА Дмитро Жоравович та начальник Управління правового забезпечення Антон Чубенко взяли участь у публічному обговоренні законопроекту №8311, метою якого є вдосконалення державної санкційної політики та, зокрема, внесення змін до профільного закону про АРМА.

Законопроект є комплексним документом, який передбачає зміни до низки нормативно-правових актів. В центрі проекту – ідея запровадження нової  санкції у вигляді примусової реалізації активів за рішенням Вищого антикорупційного суду. На підставі такого рішення пропонується передавати активи до АРМА для реалізації за допомогою системи Prozorro.Продажі, а отримані від реалізації кошти спрямовувати на потреби оборони шляхом купівлі військових облігацій.

Крім того, законопроектом передбачено зміни у наповненні Реєстру арештованих активів, можливість передачі арештованого майна на соціально-гуманітарні потреби за рішенням уряду, а також суттєві нововведення у порядку реалізації та переліку арештованого майна, яке підлягає продажу на торгах.

Учасники обговорення – представники Мінфіну, Мінекономіки, Мін'юсту, ДП Prozorro.Продажі, ГО "Transparency International Ukraine" та інших профільних громадських організацій – загалом висловили підтримку концепції законопроекту, однак виступили за його доопрацювання.

Дмитро Жоравович наголосив на проблемі реалізації активів на основі їх балансової вартості і запропонував здійснювати продаж після проведення оцінки майна. Очільник АРМА також закликав авторів законопроекту включити до майбутнього закону інші важливі для ефективного функціонування Нацагентства  ініціативи, зокрема щодо державної реєстрації права управління, забезпечення належного управління арештованими корпоративними правами банківських установ тощо.

Водночас Антон Чубенко озвучив пропозиції стосовно необхідності більш детального аналізу деяких норм проекту закону, наприклад, ініціативи суттєвого зниження стартової ціни лота (на 50%) вже на перших повторних торгах, що, на думку очільника юридичного підрозділу, може призвести до втрат бюджету від реалізації активів.

Учасники зустрічі погодились надати свої деталізовані рекомендації та зауваження авторам законопроекту для їх вивчення та подальшої інтеграції до документу.