Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Представники АРМА взяли участь у спільній робочій зустрічі з працівниками ДБР

04-10-2021

Керівники профільних структурних підрозділів АРМА провели робочу зустріч з представниками Державного бюро розслідувань, під час якої надали колегам з ДБР інформацію про алгоритм роботи Агентства у сфері розшуку та управління активами, а також поділилися практичним досвідом взаємодії з правоохоронними органами при передачі АРМА арештованих активів.

Із новел, що були обговорені представниками АРМА та ДБР у ході зустрічі, особливу увагу приділено алгоритму виявлення та розшуку віртуальних активів, оскільки 08.09.2021 Верховною Радою України було прийнято Закон «Про віртуальні активи».

Законом передбачено комплексне врегулювання правовідносин, що виникають у зв’язку з обігом віртуальних активів в Україні, визначено права та обов’язки учасників ринку віртуальних активів, засади державної політики у сфері обігу віртуальних активів.

Зі свого боку, АРМА проводить консультації з міжнародними партнерами та правоохоронними органами в частині виявлення та розшуку віртуальних активів.

З огляду на важливість та актуальність проблеми, АРМА спільно з експертами ще у 2020 році розробило Рекомендації з питань виявлення, розшуку та накладення арешту на криптовалютні активи у кримінальному провадженні.

В Рекомендаціях розкрито основні положення організації кримінальних проваджень, які включають операції з використанням криптовалютних гаманців, методику підготовки до проведення окремих процесуальних дій, шляхи виявлення програмного забезпечення, пов’язаного з використанням віртуальних валют у злочинних цілях, їх основні ідентифікатори, а також висвітлено правові аспекти накладення арешту на віртуальні валютні гаманці, що використовуються у злочинній діяльності.

Наразі АРМА вдосконалює зазначені Рекомендації, враховуючи вищевказані зміни, досвід міжнародних партнерів та правоохоронних органів, а також судову практику.

У контексті співпраці АРМА та ДБР варто зазначити, що лише з початку цього року від Бюро розслідувань до Агентства надійшло 314 запитів щодо розшуку активів. Крім того, у рамках кримінальних справ, які розслідують слідчі ДБР, до АРМА надійшло 18 судових ухвал про передачу активів в управління. Зокрема, Нацагентству передано об’єкти елітної комерційної нерухомості, автомобілі еліт-класу, залізничні вагони та ін.

 

Довідково. Правовим підґрунтям такої співпраці між установами є міжвідомчий нормативно-правовий акт – наказ від 26.04.2021 № 151/262 «Про затвердження Порядку взаємодії АРМА і Державного бюро розслідувань щодо виявлення та розшуку активів», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 14.05.2021 за № 642/36264, який набрав чинності 28 травня 2021 року. Метою цього Порядку є, зокрема виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні.