Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Представники АРМА взяли участь у засіданні робочої групи з питань проведення операції «Оскар» у штаб-квартирі Європолу в Гаазі та представили трансформацію Агентства

29-02-2024

На запрошення Європолу делегація АРМА взяла участь в засіданні робочої групи Європолу з питань проведення операції «Оскар» у штаб-квартирі Європолу м.Гаага (Королівство Нідерланди).

Начальник управління виявлення та розшуку активів підсанкційних та інших субʼєктів, що створюють реальні та/або потенціальні загрози національним інтересам АРМА Валентин Шевчук під час вітального слова ознайомив міжнародних партнерів з  основним функціоналом агентства, досягненнями та цілями, динамікою розвитку та тенденціями, що відбуваються у сфері виявлення, розшуку та управління активами.  

Зазначені позитивні зміни та реформи  Нацагентства відбулися в результаті проведення незалежного, відкритого конкурсу на посаду Голови АРМА та з  моменту призначення Олени Думи Головою АРМА. Лише за останніх півроку відкрито Реєстр арештованих активів, розпочато відкриту процедуру відбору управителів активів, ініційовано забезпечення тимчасовим житлом військових та вимушених переселенців за рахунок арештованих обʼєктів нерухомості санаторно-курортного типу. Окремо висвітлено роботу агентства з розшуку та управління активами підсанкційних та осіб причетних до військової агресії рф проти України.

Представник Агентства  Анна Макаренко презентувала міжнародним партнерам комплекс інструментаріїв, які АРМА використовує для виявлення та розшуку активів, навела успішні кейси міжнародної співпраці та наголосила на необхідності взаємодії та обміну інформацією з Європолом та іншими компетентними іноземними юрисдикціями. Презентація була активно обговорена учасниками засідання, зокрема представники Європолу висловили підтримку ініціатив АРМА щодо розшуку активів підсанкційних осіб та повʼязаних з ними осіб на території країн учасниць операції. Окремо eurojust висловило свою готовність у сприянні отриманні інформації від іноземних юрисдикцій, які неефективно або не в повному обсязі надали інформацію про активи на запити АРМА.

Учасники заходу обмінялись досвідом успішних кейсів у сфері виявлення та розшуку активів  та домовились про плідну співпрацю. 

Довідково: Операція «Оскар» — це операція, розпочата 11 квітня 2022 року Європолом спільно з державами-членами ЄС, Євроюстом і Frontex для підтримки фінансових розслідувань держав-членів ЄС щодо злочинних активів, що належать фізичним та юридичним особам, підданим санкціям у зв’язку з російським вторгненням в Україну. Операція «Оскар» також спрямована на підтримку кримінальних розслідувань державами-членами щодо обходу торгово-економічних санкцій ЄС.