Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Проблеми управління недобудованою нерухомістю

17-12-2021

Ми вже розповідали про те, що найчастіше в управління АРМА передається арештована нерухомість. Однак далеко не завжди нею можливо управляти, особливо, коли йдеться про недобудовані об’єкти.

Фактично недобудова, яка зведена без дозвільної документації, на ділянці без відповідного цільового призначення, не має законного доступу до мереж тощо – це лише сукупність будівельних матеріалів. Навіть попри те, що квартири в таких будинках вже продані інвесторам, інколи – по декілька разів.

Реєстр арештованих активів сьогодні містить 42 записи про об’єкти незавершеного та самочинного будівництва, 17 з яких – нелегальні спорудження, відомі як «недобудови Войцеховського».

АРМА уповноважене передавати нерухоме майно управителям за договором або продавати на торгах (за згодою власника або після обвинувального вироку суду). Втім, недобудови найчастіше не перебувають у цивільному обороті, тобто де-юре не існують як житлові будинки.

Управління такими активами вимагає, насамперед, отримання дозвільної документації для введення їх в експлуатацію. Але недобудови неможливо навіть ідентифікувати з огляду на відсутність необхідних реєстраційних даних, без яких такого роду активи неможливо включити до цивільного обороту.

Згідно з чинним українським законодавством, відсутній також механізм державної реєстрації самочинно збудованого нерухомого майна без надання йому статусу об’єкта незавершеного будівництва чи житлової/нежитлової нерухомості, який може використовуватися за певним цільовим призначенням.

Сьогодні процес будівництва та введення житла в експлуатацію регулюється великою кількістю профільних законів, постанов Кабміну та регламентами нижчого рівня. Ситуація ускладнюється й тим, що вирішення проблеми одночасно залежить від низки державних органів та місцевої влади, яка є розпорядником землі. Тож виходом може бути окремий закон, який би визначив засади врегулювання подібних ситуацій та порядок дій кожного відповідального суб’єкта.

Наразі ж АРМА не має можливостей передавати недобудовані об’єкти в управління або реалізувати їх на торгах. Крім того, в Агентства відсутні також повноваження і ресурси для забезпечення недобудованих об’єктів охороною та страхуванням.