Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Реалізацію «яхти Медведчука» та реєстрацію права управління активами обговорено з експертами Проекту ЄС «Право-Justice»

15-02-2023

Керівник АРМА Дмитро Жоравович та начальник Управління правового забезпечення АРМА Антон Чубенко провели онлайн-зустріч з експертами Проекту ЄС «Право-Justice».

Предметом обговорення стали питання нормативного забезпечення реалізації активів у складних випадках, зокрема  арештованої за кордоном яхти Royal Romance («яхта Медведчука»), та проблема реєстрації за АРМА права управління арештованими активами у державних реєстрах.

Під час зустрічі представники АРМА повідомили, що однією з ключових умов успішної реалізації яхти та подібних активів є зміна чинного нормативно-правового регулювання продажу арештованого майна. Такі зміни вже розроблені Агентством, однак потребують погодження з боку окремих відомств, насамперед Міністерства юстиції. Відсутність погодження наразі гальмує та суттєво ускладнює процес управління дороговартісним судном, так як АРМА вже провело його огляд та налагодило комунікацію з провідними міжнародними аукціонами.

Іншою важливою для ефективної роботи Нацагентства проблемою, яка обговорювалась під час зустрічі, є перешкоди у реєстрації права управління арештованими активами.

Більшість активів або прав на них, що передаються АРМА в управління, підлягають державній реєстрації. Без цього неможливо здійснювати подальші заходи збереження вартості таких активів. Однак нині Агентство все частіше стикається з відмовами у реєстрації зазначеного права, що блокує управління фактично на старті процесу.

Представники АРМА наголосили, що з урахуванням безпрецедентної кількості та вартості переданих Нацагентству активів, обидві проблеми є нагальними та потребують якнайшвидшого вирішення.

Для максимально продуктивного та комплексного вирішення озвучених проблем учасники зустрічі домовились об’єднати зусилля громадських експертів та посадовців державних органів, зокрема  організувати спільну робочу зустріч із представниками Міністерства юстиції України.