Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Розшук підсанкційних активів: Агентство налагоджує співробітництво з ЄС

31-08-2023

Валентин Шевчук, керівник профільного структурного підрозділу АРМА у сфері розшуку підсанкційних активів, провів зустріч з представниками Робочої групи ЄС із заморожування та арешту активів (Freeze and Seize Task Force).

Перемовини між сторонами відбулись 30 серпня 2023 року під час міжнародної конференції у Празі щодо арешту, управління та стягнення російських активів для компенсації збитків Україні. 

При розгляді запитів Міністерства юстиції України стосовно виявлення та розшуку активів підсанкційних осіб АРМА стикається з труднощами у ідентифікації їх майна, оскільки, бажаючи уникнути санкцій, вони використовують третіх осіб, на яких реєструють належні їм активи. При цьому підсанкційні особи продовжують фактично контролювати та використовувати такі активи. 

«Нам необхідна інформація про всі активи ворога, які знаходяться в міжнародних юрисдикціях, про які ми не знаємо», - наголосив Валентин Шевчук.

Також сторони обговорили взаємодію та обмін інформацією з АРМА стосовно виявлення, розшуку та блокування (заморожування) підсанкційних активів для їх подальшої передачі в Україну для відшкодування збитків, завданих російською агресією. Важлива роль такого механізму належить міжнародним партнерам України, зокрема Freeze and Seize Task Force.

«Вкрай важливо мати дієвий алгоритм обміну інформацією між учасниками по запитам про надання інформації про активи, які перебувають в іноземних юрисдикціях підсанкційних та пов’язаних з ними третіх осіб на засадах взаємності, та виключити при цьому зайвий бюрократизм, що ускладнює взаємодію», - підсумував Валентин Шевчук.

Стратегічна мета АРМА – глибокий, якісний розшук активів підсанкційних осіб для їх блокування та передачі України для відновлення її інфраструктури та пожвавлення економіки держави.