Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Розшукано активи фігурантів в рамках провадження щодо закупівлі карет швидкої допомоги

17-03-2023

АРМА отримало та опрацювало запит від правоохоронного органу щодо виявлення та розшуку активів у кримінальному провадженні за фактом незаконного проведення публічних закупівель за державні кошти.

Йдеться про кримінальне провадження за фактами зловживання службовим становищем та заволодіння коштами (ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191 КК України), досудове розслідування в якому проводиться слідчими Головного управління Нацполіції у м. Києві та оперативними співробітниками Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора.

За даними слідства, упродовж 2021 року між державним підприємством та переможцем публічних закупівель, у тому числі і за спрощеною процедурою, були укладені договори загальною сумою 1,3 млрд грн. Відповідно до них підрядник повинен був поставити 815 автомобілів швидкої допомоги у чітко визначені терміни – 15 та 28 грудня 2021 року.

За основними договорами замовник одразу здійснив на рахунки підрядника 100% передоплату. У договорах чітко зазначалося про відповідальність у разі порушення строків поставки – накладення штрафних санкцій та пені.

Уклавши неодноразово відповідні додаткові угоди, замовник офіційно пролонговував поставки. Таким чином постачальнику вдавалося уникнути будь-яких санкцій, а замовнику їх не застосовувати.

Станом на січень 2023 року виконані поставки в повному обсязі лише по чотирьох угодах – це 97 авто на суму 211,7 млн грн, по семи – пролонговані до квітня 2023 року, ще сім договорів розірвані.

В рамках кримінального провадження для отримання матеріалів та речей, що можуть мати значення для слідства, правоохоронці провели санкціоновані обшуки за місцем мешкання керівника та власника товариства-постачальника та в офісних приміщеннях, у тому числі замовника.

Слідчі та процесуальні дії здійснювалися прокурорами спільно зі слідчими Головного управління Нацполіції у м. Києві разом з оперативними співробітниками Департаменту стратегічних розслідувань НП України.

«В результаті взаємних ефективних дій органу досудового розслідування, Офісу Генерального прокурора та АРМА, у фігурантів справи виявлено понад 50 одиниць транспортних засобів, у тому числі дороговартісні елітні автівки, нерухомість, земельні ділянки, водний транспорт, банківські рахунки, на які під час досудового розслідування може бути накладений арешт з метою відшкодування збитків. Також АРМА вживаються заходи для розшуку активів фігурантів провадження за кордоном шляхом використання контактів з профільними міжнародними організаціями, регіональними мережами та іноземними юрисдикціями», - повідомив заступник Голови АРМА Філіп Пронін.

Зібрану інформацію АРМА надало українським правоохоронцям для використання у досудовому розслідуванні.