Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Розшукано активи компанії, яка фінансує військово-промисловий комплекс рф

03-03-2023

У ході розшуку активів в умовах воєнного стану АРМА приділяє особливу увагу кримінальним провадженням з розслідування злочинів проти основ національної безпеки України та протидії протиправній діяльності, яка спрямована на підтримку військової агресії рф/рб проти нашої держави.

Опрацьовуючи одне з таких звернень органу досудового розслідування, фахівці АРМА підготували аналітичне дослідження щодо компанії, яка заснована акціонерним товариством рф.

Було з’ясовано, що кінцевим бенефіціарним власником підприємства є громадянин країни-агресора, який після 24 лютого 2022, перебуваючи на території рф, організував схему збору та підготовки ресурсів для забезпечення дій, спрямованих на насильницьку зміну, повалення конституційного ладу або захоплення державної влади. Вказані заходи росіянин здійснював за допомогою своєї дружини – громадянки України – та ряду інших поки невстановлених осіб. Джерелом фінансування злочинних дій були ресурси, отримані у результаті фінансово-господарської діяльності належних йому підприємств.

АРМА встановлено, що службові особи вказаної компанії, використовуючи підконтрольне підприємство, з початку повномасштабної війни постачають продукцію, маскуючи фактичне джерело її виготовлення та уникаючи заборони господарської діяльності з підприємствами, власниками яких є країна-агресор. При цьому кошти, отримані від підконтрольного підприємства, виводяться в тіньовий оборот держави через мережу пов’язаних суб'єктів підприємницької діяльності.

Варто наголосити, що співробітниками Нацагентства підтверджено не лише факт зв’язку зазначеного підприємства з країною-агресором, але й встановлено можливі ознаки  кримінальних правопорушень, про які не вказувалось у запиті правоохоронців, зокрема йдеться про ухилення від сплати податків та легалізацію майна, одержаного злочинним шляхом.

Завдяки застосуванню повного комплексу аналітичних заходів, зокрема методів OSINT, фахівцями АРМА здобуто інформацію про тендерні постачання підприємства-засновника на території рф, питома вага яких пов’язана з фінансово-господарськими постачаннями великим російським нафто-газовим компаніям, що відіграють значну роль у фінансуванні військово-промислового комплексу країни-агресора.

Наразі готується висновок для передачі органу досудового розслідування, що ініціював запит, а також здійснюються заходи щодо розшуку інших активів зазначених фігурантів, на які може бути накладено арешт.