Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Розшукано активи військової службової особи, підозрюваної у незаконному збагаченні в умовах воєнного стану

09-06-2023

Фахівцями АРМА опрацьовано запит правоохоронного органу за правовою кваліфікацією кримінального правопорушення, що відноситься до категорії тяжких злочинів, пов’язаних із  перевищенням військовою особою  службових повноважень та незаконним збагаченням в умовах воєнного стану.

З початку збройної агресії рф проти України зазначений службовець обласного Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, до функціональних обов’язків якого належить організація проведення загальноукраїнської мобілізації, за отримання неправомірної винагороди надавав підлеглим співробітникам вказівки щодо ухилення від військової служби у лавах Збройних сил України.

В ході інформаційно-аналітичних досліджень встановлено, що під час повномасштабної війни членами сім’ї зазначеної особи придбано дві земельні ділянки рекреаційного призначення та п’ять автомобілів бізнес-класу, зокрема: volkswagen touareg, volkswagen touareg, mercedes-benz eqv, mercedes-benz g 63 amg та toyota land cruiser.

Слід зауважити, що землі рекреаційного призначення є специфічною категорією землі, призначеною для організованого масового відпочинку населення і туризму (ч.1 ст.63 Закону України «Про охорону навколишнього природнього середовища»).

В ході аналізу цінової політики з купівлі-продажу транспортних засобів, з’ясована сукупна вартість придбаних родиною військової службової особи автомобілів, що становить понад 550 тис. доларів США, або понад 20 мільйонів гривень.

Згідно даних податкових органів за 2022 рік, офіційно нараховані суми доходу вказаної особи у 21 раз менше від середньої вартості придбаних родиною автомобілів. В іншої особи, яка перебуває у близьких стосунках з фігурантом справи, сума задекларованого доходу від підприємницької діяльності у 4 рази менша за витрати на зазначене майно, а по іншим членам родини інформація стосовно нарахованих сум доходів та сплачених податків за 2022 рік  відсутня.

Здійснивши заходи з виявлення і розшуку активів, працівники АРМА розшукали активи фігуранта провадження, до яких належать:

  • Житлова нерухомість – 7 од.;
  • Нежитлова нерухомість – 1 од.;
  • Земельні ділянки – 9 од.;
  • Автомобільний транспорт – 5 од.;
  • Внески до статутних капіталів суб’єктів господарювання – 2,8 млн грн;
  • Загальна сума залишків на рахунках – 1,9 млн грн.

Інформацію передано до правоохоронного органу, що ініціював запит, для вжиття заходів та здійснення відповідних дій з метою накладення арешту на активи та їх подальшої конфіскації.