Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Розшукано та арештовано «приховані» активи олігарха Новинського

04-05-2023

В рамках розслідування кримінального провадження Службою безпеки України додатково арештовано «приховані» активи підсанкційного олігарха Новинського та близьких до нього осіб на загальну вартість понад 10,5 млрд грн.

В результаті ефективної взаємодії СБУ та АРМА, розшукано та арештовано 230 об’єктів нерухомості, якими Новинський володіє через офшорний трастовий фонд.

Серед арештованого майна – елітний готельний комплекс у центрі Києва, морський торговий порт «Очаків», приміщення агрохолдингу і торгівельні центри в різних регіонах України.

Встановлено, що для уникнення санкцій РНБО Новинський перереєстрував власні активи на декількох підконтрольних іноземних громадян в офшорних юрисдикціях.

Для реалізації оборудки він залучив афілійованих приватних нотаріусів і державних реєстраторів.

«Черговий приклад співпраці СБУ та АРМА показує дієвість системної взаємодії аналітичного блоку у сфері розшуку активів та ефективних рішень правоохоронних органів у процесі здійснення кримінального провадження. Завдяки нашій спільній роботі, фігуранти проваджень не мають шансів приховати свої активи від слідства шляхом використання номінальних власників чи виведення в іноземні юрисдикції», - зазначив заступник Голови АРМА Філіп Пронін.

Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні здійснюється Офісом Генерального прокурора, досудове розслідування триває.

Як раніше повідомлялось, АРМА розшукало низку активів ще одного з відомих підсанкційних політиків – очільника забороненої політичної партії – та його дружини. Значну частину з цих активів, у тому числі елітну яхту Royal Romance, наразі передано в управління Національного агентства.