Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Що відбувається з арештованими активами "Миколаївського глиноземного заводу", "Татнєфті" та "Титан Україна"

28-12-2022

Під  час війни в управління АРМА передано значну кількість вартісних активів, у тому числі великих компаній та підприємств, які, за даними правоохоронних органів, мають зв’язок з громадянами рф та діяльність яких є одним із джерел фінансування російської агресії проти України.

Однак досить часто управління такими активами суттєво ускладнене низкою проблем, які АРМА намагається вирішити в межах своїх повноважень. У цьому контексті показовими є кейси Миколаївського глиноземного заводу, активів «Татнєфті» та компанії «Титан Україна», яку пов’язують з російським державним «Ростехом».

 

Миколаївський глиноземний завод

Наразі в управління АРМА передано лише корпоративні права низки пов’язаних компаній – «Миколаївського глиноземного заводу», «Компанії «Алюміній України» та «Гуардон Україна». Як відомо, для управління арештованими корпоративними правами необхідна згода власника, у даному випадку – громадян рф. Водночас отримання їх дозволу та комунікація з будь-яких інших питань з кінцевими бенефіціарними власниками можуть бути розцінені правоохоронними органами України як колабораціонізм, за що передбачена кримінальна відповідальність.

З огляду на це, АРМА звернулось до правоохоронців щодо можливості арешту рухомого та нерухомого майна, яке належить згаданим підприємствам. Нині триває підготовка клопотання про арешт такого майна та його передачу в управління АРМА.

 

Активи «Татнєфті»

У межах різних кримінальних проваджень в управління АРМА передано корпоративні права компанії «Татнєфть-АЗС-Україна», а також корправа і майно компаній «Харків-Капітал» та «Полтава-Капітал». Йдеться про майно понад 100 АЗС на території Харківської та Полтавської областей. Представники АРМА здійснили огляд нерухомості та транспортних засобів, які перебували на АЗС, встановивши, що деякі автозаправні станції пошкоджені внаслідок бойових дій та потребують ремонту. Ще частину станцій у Харківській області не вдалося оглянути через триваючі бої на території їх розташування. Крім того, в ході оглядів з’ясовано, що на деяке нерухоме майно та інженерні споруди АЗС не було накладено арешт з подальшою передачею в управління АРМА, наслідком чого є неможливість управляти станціями як єдиними майновими комплексами.

Тож для здійснення належних заходів управління тими об’єктами, які вже передано Нацагентству, АРМА направило листи до слідчих та прокурорів щодо накладення арешту на інше майно, котре де-факто є частиною комплексів АЗС. По решті об’єктів Агентство завершує збір та аналіз інформації, яка буде використана при дослідженні конкурсних пропозицій учасників конкурсного відбору та проведення оцінки вартості активів (перелік ТМЦ та основних засобів, які перебувають на балансі компаній, фінансова звітність підприємств, перелік активів та зобов’язань, у тому числі дебіторська та кредиторська заборгованість, довгострокова заборгованість, заборгованість за банківськими кредитами тощо).

 

Активи «ВСМПО Титан Україна»

Згідно з публічно озвученою правоохоронцями інформацією, власником зазначеної компанії є корпорація, яка, у свою чергу, входить до російської державної корпорації «Ростех» - розробника і виробника продукції для ВПК рф. АРМА отримало в управління арештовані корпоративні права, основі засоби та виготовлену продукцію підприємства, яке належить «ВСМПО Титан Україна». Однак зазначені активи передано в рамках різних кримінальних проваджень та різними судовими ухвалами, які визначають різні шляхи управління. В межах одного провадження активи передано для передачі управителям, тоді як в межах іншого – для реалізації на торгах. Можливість виконати обидві ухвали, які накладають на Агентство різні обов’язки, відсутня так само, як і дискреційний вибір одного зі шляхів управління.

Разом з тим, під час огляду співробітниками АРМА арештованого майна підприємства встановлено невідповідність даних про активи, вказаних в ухвалах суду, та зафіксованих по факту. Також виявлено неможливість встановлення відповідності кількісних та інших характеристик деякого майна тим описам, які зазначено в ухвалах, без залучення експертів. Робота над відповідними заходами наразі ведеться.

Окремо слід зауважити, що оскільки арештоване підприємство знаходиться у м. Нікополь Дніпропетровської області, співробітники АРМА здійснювали огляд майна та збір інформації про активи, незважаючи на постійні обстріли ворожої артилерії.