Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Співпраця АРМА та IP офісу: розшук та управління інтелектуальною власністю

16-01-2023

Фахівці АРМА постійно вивчають можливість підвищення ефективності раніше розроблених методів та механізмів, завдяки яким держава може ефективно працювати з арештованими активами, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема, з нематеріальними активами.

Зазначимо, що нематеріальні активи – це немонетарні активи, які зазвичай не мають фізичної форми, наприклад, авторські права, ліцензії, патенти на результати розумової діяльності людини в науковій, художній, виробничій та інших сферах.

Сьогодні спостерігається активний розвиток інноваційної сфери і це сприяє тому, що бізнес все більше використовує нематеріальні активи, як ресурс для розвитку своєї діяльності.

В Україні сферою інтелектуальної власності займається національний орган – державна організація «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій» (ІР офіс).

Днями АРМА було ініційовано підготовку меморандуму про співпрацю з ІР офісом щодо розробки механізмів та створення робочої групи з проблемних питань пошуку та управління нематеріальними активами.

Зазначимо, що до цього часу, в цьому напрямку АРМА взаємодіяла з державним підприємством «Український інститут інтелектуальної власності».

Крім того, АРМА заплановано проведення ряду наукових заходів, конференцій за участі Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) та УКРНОІВІ, спрямованих на вдосконалення системи інтелектуальної власності в Україні, а також для вирішення проблемних питань у сфері нематеріальних активів.

Співробітництво в цій сфері надає нашій державі можливість ефективно використовувати заарештовані активи, зокрема, підсанкційних осіб і отримувати від їх використання прибуток для подальшої відбудови України від наслідків повномасштабного російського вторгнення.